Bosna i Hercegovina     | 28.08.2018. 15:31 |

Mediji trebaju osigurati fer i objektivne informacije glasačima

FENA Saopćenje

MOSTAR, 28. kolovoza (FENA) - Mediji imaju obvezu pravedno, profesionalno i stručno pratiti izborne aktivnosti uz dosljedno poštivanje novinarskog kodeksa, te općeprihvaćenih demokratskih načela i pravila, posebno osnovnog načela slobode izražavanja, rečeno je u utorak na radionici o izvještavanju medija u tijeku predizborne kampanje.

 Na mostarskoj radionici urednici i novinari su se podsjetili na pravila izvještavanja u predizbornom razdoblju te su govorili o izazovima s kojima se susreću u kreiranju medijskih sadržaja i pristupu kandidatima na izborima.

 Elma Džaferović iz sektora za emitiranje Regulatorne agencije za komunikacije BiH govorila je o odgovornosti medija i ulozi regulatora u predizbornom procesu.

 Džaferović je predstavila pravni okvir za djelovanje elektronskih medija u tijeku predizborne kampanje, koji je sadržan u poglavlju 16 Izbornog zakona BiH i pravilniku o medijskom predstavljanju političkih subjekata od dana raspisivanja do dana održavanja izbora.

 "Pravilnik za javne elektronske medije predviđa plaćeno političko oglašavanje u trajanju od 30 minuta po političkom subjektu tjedno. Obvezno je neposredno obraćanje za sve političke subjekte iz zone pokrivanja u trajanju od minimalno tri minute", istaknula je Džaferović.

 Novinarka Vera Soldo podsjetila je na međunarodne preporuke za izvještavanje medija u tijeku predizborne kampanje.

 "Međunarodne norme predviđaju slobodu kritike kroz satirične novinarske forme. Politička satira danas ima najveću snagu i uticaj od svog nastanka i predstavlja svojevrsan alat kontrole i nadzora javnih, političkih i društvenih pojava i procesa", kazala je Soldo.

 Dodala je kako je često kršenje i nepoštivanje preporuka međunarodne zajednice ali kako profesionalna medijska zajednica ne smije prestati na njih ukazivati, jer je samo to put ka kvalitetnom izvještavanju, čuvanju demokracije i novinarske profesije. 

 Radionica "Izvještavanje medija u tijeku predizborne kampanje" okupila je 20 novinara i urednika iz Mostara, Nevesinja, Čapljine i Konjica i održana je u okviru BASE projekta koji financiraju Europska unija i USAID.

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana