Kultura     | 28.08.2018. 16:24 |

U programu Festivala Grad razgovarano o arheologiji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. augusta (FENA) -Na današnjem  Okruglom stolu vitezova umjetnosti Festivala Grad  prof. dr. Adnan Busuladžić  istakao je značaj donošenja zakona i propisa o zaštiti i valorizaciji arheloške baštine BiH.

Značajno je da se nadležni zavodi u našoj zemlji kadrovski i materijalno osposobe za zaštitu kulturno-historijske baštine i da angažuju arheologe ,arhitekte i historičare umjetnosti koji se obrazuju i na našim univerzitetima. Razmijenjene su ideje o pokretanju rada na izradi novih turističkih publikacija i istraživanja ,te korištenju objekata, kao što su bosanskohercegovačke tvrđave i središta starih naselja i gradova, u turističkoj ponudi.

Art direktor Festivala  Grad Ibrahim Spahić rekao je da je sada je vrijeme da se izdvoje sredstva za potpuno novu kulturnu politiku u BiH i da se prvenstveno ulaže u zaštitu i održavanje ,rekonstrukciju i promociju naše izuzetne baštine . On je najavio da će  Međunarodni centar za mir organozovati simpozijum o temi  "Arheologija u BiH,Evropi i svijetu danas "-

U posebnoj izjavi, Spahić je podsjetio na činjenicu da  obilježavamo godišnjicu Povelje Kulin bana na različite načine u BiH i da je suština u tome da je to dokument koji u ovim vremenima potvrđuje da je i prije 829 godine naša zemlja posjedovala sposobnost da vodi  državničku,političku i kulturnu diplomaciju u Evropi,garantujući sva prava građanima Republike Dubrovnik za slobodno kretanje ,trgovinu, život i rad u Bosni. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Otvorena izložba Sanite Lisice "Pustinja: Reciklaža svjetskog otpada".

Spahić: Festival GRAD u znaku kreativnog oblikovanja grada

Festival 'Grad' - Šahovska saga u Centru za zdravo starenje Novo Sarajevo

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'