Svijet     | 29.08.2018. 09:55 |

Andrew Gillum na putu da postane prvi crni guverner Floride

FENA Internet

TALLAHASSEE, 29. augussta (FENA) - Demokrata Andrew Gillum dobio je podršku liberalnih mladih ljudi i Afroamerikanaca u zapanjujućoj izbornoj pobjedi u utorak i stekao je istorijsku priliku da postane prvi crni guverner u istoriji Floride.

Uz 94 posto prebrojanih glasova, Gillum ima nezvanično prednost od tri posto nad najbližim suparnikom, bivšom američkom zastupnicom Gwen Graham. Gillum je pobjedio Graham u Miami-Dadeu i Browardu, dvije oblasti u toj saveznoj državi u kojima vladaju demokrati, nakon najvećeg odziva glasača na stranačkim izborima u istoriji Floride.  

- Obuzet sam emocijama. Želio bih da znate da ovi izbori nisu zbog mene. Ovi izbori su radi svakoga od vas. Zbog sviju koji su u ovoj prostoriji. Zbog onih koji su izvan nje. Zbog onih koji su glasali za mene i zbog onih koji uppće nisu glasali. I zbog onih koji nisu glasali za mene jer su republikanci. Također želim biti njihov guverner - poručio je Gillum oduševljenoj masi svojih pristalica u hotelu Duval u centru Tallahasseeja.

Graham je čestitala Gillumu u utorak navečer i poručila mu da se natječe na izborima za guvernera Floride.

- Sada svi moramo uložiti maksimalne napore u podršci Andrewu Gillumu. I moramo osigurati da učinimo sve što je u našoj moći da on bude izabran za guvernera na izborima 6. novembra - kazala je.

Bivši demokratski predsjednički kandifdat Bernie Sanders, čija je podrška imala ključnu ulogu u posljednjim danima Gillumove predizborne kampanje, izjavio je da Gillum predvodi "političku revoluciju" na Floridi.

Njegova pobjeda u oštrom je kontrastu sa stilom i programom njegovog republikanskog suparnika, zastupnika Rona DeSantisa, koji uživa veliku podršku predsjednika Donalda Trumpa.

Gillum je izjavio kako će iskoristiti prilliku da pobijedi DeSantisa na izborima u novembru. 

Tokom proslavljanja pobjede na stranačkim izborima u Orlandu, DeSantis je izjavio o svom demokratskom suparniku: "Mislim da je on previše liberalan izbor za saveznu državu Floridu", prenosi Miami Herald.



(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Ambasador Aggeler u Banjoj Luci: Želimo da pomognemo da se smanje političke tenzije u BiH

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Plenković: Mi ćemo formirati većinu u Hrvatskom saboru

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta