Stranačke aktivnosti     | 29.08.2018. 11:16 |

Saopćenje za javnost DF-a

FENA Saopćenje

Sopštenje Željka Komšića 

Dejtonski sporazum nalaže odbacivanje principa konstitutivnosti, za kojeg je Evropski sud za ljudska prava kazao da nije u skladu sa evropskim pravnim poretkom, odnosno principa koji je nametnut uslijed činjenja genocida i etničkog čišćenja, što također stoji u presudama Evropskog suda za ljudska prava, kazao je danas lider DF-a Željko Komšić komentarišući brojne kritike koje stižu iz tabora HDZ-a zbog inicijative o odbacivanju konstitutivnosti i prihvaćanju evropskog građanskog pravnog poretka u Bosni i Hercegovini.  

Komšić podsjeća na to da je Europska konvencija o ljudskim pravima i temeljnim slobodama dio Aneksa 6 Dejtonskog sporazuma.


"To znači da je nepoštivanje četiri presude Europskog suda iz Strazbura zapravo direktno kršenje Dejtonskog sporazuma i da pravno neutemeljeno takozvano legitimno političko predstavljanje naroda direktno krši Aneks 6 Dejtonskog sporazuma", naveo je Komšić.
 

„Sistemska diskriminacija koja potiče iz tzv.konstitutivnih naroda je isto direktno kršenje Aneksa 6, dok je upravo tim aneksom u BiH utvrđen građanski koncept, jer se u njemu, naglašavam, govori o zaštiti ljudskih prava na individualnom nivou a ne zaštiti kolektivnih prava“ dodao je Komšić.



"Prema tome, svi oni koji tvrde da je provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, udar na ustavni poredak, svjesno griješe i obmanjuju, jer upravo je suprotno od toga. Neprovođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, pa i u kontekstu odbacivanja principa konstitutivnosti, kako je to naložio i pomenuti sud, jeste napad na Dejtonski sporazum i nepoštivanje Ustava", kazao  je Komšić.


„Stoga gospodo, prije nego što nas optužite za rušenje ustavnog poretka, i počnete da opet plačete, pogledajte Ankes 6 koji govori o Evropskoj kovenciji o ljudskim pravima, koja vam naravno, kao i presude Evropskog suda za ljudska prava, jednako smeta“, zaključio je Komšić.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

DF

Vezane vijesti

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Saopćenje za javnost KO Demokratske fronte USK

DF: Presuda ESLJP po apelaciji Kovačevića simbolizira decenijsku borbu za jednakopravnost građana

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'