Bosna i Hercegovina     | 29.08.2018. 11:09 |

Udžbenici za učenike srednjih škola iz kategorije boračke populacije

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 29. augusta (FENA) - Ministarstvo za boračka pitanja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde i ove godine obezbjedilo je sredstva za nabavku udžbenika učenicima srednjih škola iz kategorije boračke populacije.

Resorni ministar Eniz Halilović ističe da je riječ o redovnim aktivnostima za koje je u budžetu planirano 8.000 KM, a sredstva za kupovinu udžbenika bit će dodijeljena putem javnog poziva koji je u toku.

- Pravo na novčanu naknadu za nabavku udžbenika imaju djeca iz porodica šehida i poginulih boraca, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida koji imaju prebivalište na području BPK Goražde, kao i povratnici u Republiku Srpsku. Novčana pomoć dodjeljuje se u iznosu od po 150,00 KM za zaposlene pripadnike boračke populacije i nezaposlene, koji su u stanju socijalne potrebe. Kada je riječ o zaposlenima, riječ je pripadnicima čija mjesečna primanja ne prelaze 15 posto prosječne mjesečne neto plaće isplaćene u Federaciji BiH u prethodnoj godini - pojasnio je Halilović.

Naglasio je da se broj učenika koji ostvaruju pravo na ovaj vid pomoći, iz godine u godinu smanjuje.

-Prošle godine uslove javnog poziva ispunilo je ukupno 50 učenika. Ministarstvo svake godine u budžetu planira sredstva kako bi se olakšao početak nastave učenicima iz reda boračke populacije, a iznos od 150 maraka po jednom učeniku biće doznačena u septembru - kazao je ministar za boračka pitanja BPK Goražde.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Oslobođeno gotovo 300 otetih učenika u Nigeriji

BiH - Broj učenika u osnovnim školama u 2023/2024. manji za 1,5 posto u odnosu na prethodnu godinu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta