Bosna i Hercegovina     | 29.08.2018. 11:35 |

Komšić: Dejtonski sporazum nalaže odbacivanje principa konstitutivnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. augusta (FENA) - Dejtonski sporazum nalaže odbacivanje principa konstitutivnosti, za kojeg je Evropski sud za ljudska prava kazao da nije u skladu sa evropskim pravnim poretkom, odnosno principa koji je nametnut uslijed činjenja genocida i etničkog čišćenja, što također stoji u presudama Evropskog suda za ljudska prava, kazao je danas predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić.

Kako se navodi u saopćenju DF-a, Komšić je komentarišući brojne kritike "koje stižu iz tabora HDZ-a" zbog inicijative o odbacivanju konstitutivnosti i prihvaćanju evropskog građanskog pravnog poretka u Bosni i Hercegovini podsjetio na to da je Europska konvencija o ljudskim pravima i temeljnim slobodama dio Aneksa 6 Dejtonskog sporazuma.


- To znači da je nepoštivanje četiri presude Europskog suda iz Strazbura zapravo direktno kršenje Dejtonskog sporazuma i da pravno neutemeljeno takozvano legitimno političko predstavljanje naroda direktno krši Aneks 6 Dejtonskog sporazuma. Sistemska diskriminacija koja potiče iz tzv.konstitutivnih naroda je isto direktno kršenje Aneksa 6, dok je upravo tim aneksom u BiH utvrđen građanski koncept, jer se u njemu, naglašavam, govori o zaštiti ljudskih prava na individualnom nivou a ne zaštiti kolektivnih prava, dodao je Komšić.



Ističe da svi oni koji tvrde da je provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, udar na ustavni poredak, svjesno griješe i obmanjuju, jer upravo je, kaže Komšić, suprotno od toga.

- Neprovođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, pa i u kontekstu odbacivanja principa konstitutivnosti, kako je to naložio i pomenuti sud, jeste napad na Dejtonski sporazum i nepoštivanje Ustava, kazao je Komšić, navodi se u saopćenju DF-a.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Komšić: Joe Lieberman istinski prijatelj Bosne i Hercegovine

Komšić: Izmjene izbornog zakona dobre za poštenije izbore, sada se posvetiti drugim zakonima

Komšić: Odlazak književnog velikana Abdulaha Sidrana veliki gubitak za naše društvo i državu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom