Bosna i Hercegovina     | 29.08.2018. 12:49 |

Prosvjetari i državni službenici HNŽ-a najavili štrajk za 3. rujna (VIDEO)

FENA Zorana Pavković

MOSTAR, 29. kolovoza (FENA) – Sindikati srednjih škola koji nastavu izvode i na hrvatskom i bosanskom jeziku u Hercegovačko neretvanskoj županiji održat će 3. rujna štrajk upozorenja dva zadnja sata prve i druge smjene, a njima će se pridružiti državni službenici i namještenici u organima državne službe u HNŽ-u koji će istog dana održati dvosatni štrajk upozorenja.

Predsjednica  Sindikata srednjih škola HNŽ-a, koji nastavu izvode po bosanskom planu i programu, Edina Čomić istaknula je u srijedu novinarima u Mostaru kako su nezadovoljni prijedlozima Vlade.

 Po njezinim riječima, imaju ponudu Vlade za trogodišnje povećanje plaća s postotcima od 2 do 4 posto i to od 1. siječnja 2019. i 3 posto od 1. siječnja  2020. i 2021. godine.

 Ustvrdila je kako se s tim prosvjeta ne može zadovoljiti.

- Nemamo riješen status ljudi koji rade na određeno radno vrijeme i mi smo jedina županija koja prošle godine nije imala natječaje. Ulazimo u novu školsku godinu ponovno bez natječaja što je jedno bezakonje i bezvlašće koje  podržava naša vlada – kazala je Čomić.  

 Navela je kako imaju i zamjerku na intenzitet isplata od sudskih presuda te na to što popisi, kako je kazala, "nisu regularni jer imaju ljude koji su već trebali dobiti isplate, a skidani su s popisa i to se odnosi na presude iz 2013. godine".

 Predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ-a, koji nastavu izvode po hrvatskom planu i programu, Josip Milić izjavio je kako je njegova plaća konkretno 950 konvertibilnih maraka.

- S uvećanjem od 4 posto plaća mi ne bi došla ni do tisuću maraka. Pa neka javnost procijeni je li to za jednoga profesora dolično ili nije, je li previše ili premalo. Ja mislim da je to premalo – istaknuo je Milić.

 Ako ne budu zadovoljni reakcijom vlasti na štrajk upozorenja i  ne bude boljih ponuda od Vlade slijedeći korak prosvjetnih djelatnika bit će prosvjedna šetnja u Mostaru.

 Predsjednica Nezavisnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe u HNŽ-u Karmela Petković najavila je kako su zakazali štrajk upozorenja za ponedjeljak, 3. rujna, od 11 do 13 sati zbog lošeg stanja, minimalnih plaća, neisplate tužbi.

- Naša plaća ne da nije povećana od 2008. godine već su naše plaće smanjene, a troškovi života su u posljednjih 10 godina enormno porasli – kazala je Petković.

 Predstavnici sindikata srednjih škola i državnih službenika i namještenika pozvali su županijsku Vladu na dijalog i pregovore.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2093

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1cca9IGzf-tcXfX80zgGBn9-J84A7yw-a?usp=sharing

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti

Očitovanje Vlade HNŽ-a na štrajk u prosvjeti, 35,2 posto proračuna ide na plaće u prosvjeti

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS nastavlja pripreme za štrajk upozorenja

Ljekari u Kantonalnoj bolnici u Bihaću prvi danas održali štrajk upozorenja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo