Svijet     | 29.08.2018. 13:03 |

Renzo Piano ponudio da dizajnira novi most u Genovi

FENA Internet

GENOVA, 29. augusta (FENA) - Slavni italijanski arhitekta Renzo Piano ponudio je da donira dizajn novog mosta koji bi zamijenio onaj koji se srušio u njegovom radnom gradu Genovi u ovom mjesecu.

Piano, najpoznatiji italijanski arhitekta, ponudio je besplatni dizajn novog mjesta, rekavši da ne može razmišljati ni o čemu osim o 43 osobe poginule u tragediji.

Osamdesetogodišnji Piano, koji je stekao slavu dizajnom za Pompidou centar u Parizu u 1970-im i decenijama kasnije dizajn the Sharda u Londonu, živi u Francuskoj ali još ima urede u blizini Genove.

Projekat je objavljen nakon rasprave između guvernera italijanske regije Ligurije Giovannija Totija i Piana.

- Moja obaveza je iznad svega moralna da osiguram da novi most nosi poznake Genove, naše kvalitete i pomalo našeg tvrdičluka. Ne mogu misliti ni o čemu osim o mostu - izjavio je Piano novinarima nakon sastanka.   

Italijanska populistička vlada obećala je lišiti državnih koncesija cestovnu firmu koja upravlja mostom, nagovještavajući da će predati upravu državnoj firmi Fincantieri.

Srušeni most, dovršen u 1967., smatran je avangardnim radom u građevinarstvu, i postao je simbol povezivanja dvije strana grada koji se proteže duž morske obale.

- Renzo Piano dobrovoljno je ponudio, kao kompetentni Đenovljanin, novi projekat mosta kao poklon gradu. On je već dao nekoliko prijedloga - izjavio je Toti, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Honor X6A, Realme C51 i Xiaomi Redmi Note 13 Pro - iz nove m:tel ponude

Erdogan: Turska je spremna da bude domaćin samita Ukrajine i Rusije o okončanju rata

Fantastična ponuda za najbrže - Xiaomi 14 sa Redmi Pad tabletom na poklon

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu