Svijet     | 29.08.2018. 13:50 |

Palestinska djeca počela novu školsku godinu uprkos američkim rezovima

FENA Internet

GAZA, 29. augusta (FENA) - Deseci hiljada palestinske djece u srijedu su se vratili u škole pod upravom Ujedinjenih nacija nakon ljetnog raspusta, iako su veliki američki rezovi ugrozili njihov rad već u idućem mjesecu.

Djeca u školskim keceljama i sa đačkim ruksacima pohrlila su u škole širom Palestinskih teritorija na prve časove u novoj školskoj godini, javio je dopisnik AFP-a.

UN-ova agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) saopćila je da je svih 711 škola kojima upravlja i svih 526.000 đaka u Gazi, Jordanu, Libanu i Siriji nastavlja s nastavom u narednih nekoliko dana uprkos smanjenju američkog finansiranja za 300 miliona dolara.

Strahovanja koja je izrazio čelnik UN-a Antonio Guterres da se škole ne bi mogle otvoriti za novu školsku godinu nisu se ostvarila, ali je UNRWA saopćila kako bi ipak mogla biti prinuđena da ih zatvori u roku od mjesec dana ukoliko se ne iznađu nova finansiranja.

- Trenutno nemamo dovoljno novca da držimo škole otvorene do kraja septembra - izjavio je portparol UNRWA-e Chris Gunness za AFP.

- Do kraja septembra, UNRWA neće biti u stanju da pruža svoje usluge, uključujući i školske i one za medicinske objekte - kazao je.  

U 2017. godini, Sjedinjene Države, koji su tradicionalno najveći pojedinačni donator za UNRWA-u, donirale su više od 350 miliona dolara.

One su, međutim, do sada u ovoj godini donirale samo 65 miliona diolara nakon odluke  predsjednika Donalda Trumpa da povuče pomoć Palestincima.

Roditelji su izrazili duboku zabrinutost neizvjesnošću koja se nadvila nad obrazovanjem njihove djece.

- Plašimo se zatvaranja škola - izjavila je Soha Abu Hasara za AFP u gradu Gazi dok je pratila svoju djecu prvog školskog dana.

- Postoje strahovanja i situacija nije stabilna, ima napetosti unutar UNRWA-e - kazala je.

UNRWA je stvorena kako bi pomogla više od 700.000 Palestinaca koji su pobjegli ili su protjerani iz svojih domova tokom rata u 1948. koju je pratio stvaranje države Izrael.

Uz njihove potomke, ta cifra sada iznosi više od tri miliona ljudi širom Bliskog istoka. 

Sjedinjene Države pokušavaju iskoristiti svoju pomoć kao sredstvo pritiska na Palestinske vlasti da nastave sarađivati s njima nakon skoro devetomjesečnog prekida.

Palestinci bojkotuju američku administraciju otkao je priznala Jerusalem kao izraelsku prijestonicu u decembru prošle godine.

Prošle je sedmice Trump povuko dodatnih 200 miliona dolara u projektima pomoći Palestincima finansiranim putem UNRWA-e.

Visoka palestinska zvaničnica Hanan Ashrawi optužila je američkog predsjednika da pribjegava "jeftinim ucjenama kao političkom sredstvu".

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Broj ubijenih Palestinaca u Pojasu Gaze porastao na 32.552

Španski vojni avioni izbacili 26 tona pomoći Palestincima u Pojasu Gaze

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima od 7. oktobra porastao na 32.490

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo