Bosna i Hercegovina     | 29.08.2018. 14:26 |

U BiH se još traga za 7.191 nestalom osobom (VIDEO)

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 29. augusta (FENA) - Predstavnici Instituta za nestale osobe BiH izrazili su, povodom 30. augusta - Međunarodnog dana nestalih osoba, nadu da će značajan broj osoba za kojima se još traga ipak biti pronađen, što će značiti smiraj njihovih duša ali i izvjesno olakšanje za članove njihovih porodica.  

Na današnjoj pres-konferenciji predsjedavajući Kolegija direktora INO-a Amor Mašović istaknuo je da, u vezi s tim, Institut očekuje značajniju pomoć, kadrovsku i finansijsku, da bi svoj mandat okončali u razumnom roku.

- To je rok u kojem će porodice 7.191 osobe dočekati taj trenutak kad će, usprkos tužnoj činjenici da su pronašli nekog svog bliskog mrtvog, ipak s pleća skinuti breme neizvjesnosti. Ostaje nada i da će nova laboratorija u Hagu dati i nove rezultate na bazi istih ulaznih podatak, bez prikupljanja dodatnih podataka - kazao je Mašović.

Član Savjetodavnog odbora Instituta Amir Kulaglić izgubio je u genocidu u Srebrenici sve muške članove porodice. Još uvijek traga za tri muška člana. Pronalazak i dostojanstveni ukop posmrtnih ostataka za njega znači mnogo.

- Sve članove Savjetodavnog odbora povezuje neiscrpna energija da bi se proces traženja ubrzao i doveo do kraja - naglasio je.

Predsjedavajuća UO Instituta Jadranka Duraković kazala je da je u pripremi i objavljivanje centralne evidencije nestalih (na web stranici Instituta) što je posebno značajno za porodice nestalih.   

Statistika pokazuje da je u prvih šest mjeseci ove godine zaprimljeno 26 novih prijava za traženje, devet je potpuno novih i 17 obnovljenih ranijih zahtjeva koji nisu bili potpuni. Iz Instituta ne ulaze u razloge zbog kojih te porodice dosad (punih 26 ili 27 godina) nisu podnosile zahtjeve za traženje, te naglašavaju da prema važećim propisima nema roka za podnošenje zahtjeva za traženje.

Institut  za nestale osobe sudjelovat će, na Međunarodni dan nestalih, zajedno s Međunarodnim komitetom Crvenog križa u kampanji koja će biti upriličena na Trgu Djece Sarajeva.         

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2094/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1fV5vAV1cpZTMQmausJr1JTs4Vjt4ZNqV?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Goraždu identifikovana jedna žrtva proteklog rata

Fazlić: Nisu pronađeni posmrtni ostaci na lokalitetu Drežnice, nastavak ekshumacije sutra

Snažan i aktivan angažman porodica je ključan za pronalaženje nestalih osoba

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo