Kultura     | 29.08.2018. 14:44 |

Manifestacija Dani općine Visoko - Formirana arheološka cjelina Mili

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 29. augusta (FENA) - Manifestacija Dani općine Visoko počela je danas odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na spomen-kosturnici borcima NOAR-a 1941-1945 i spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima 1992-1995, kao i na Trgu žrtava genocida u Srebrenici.

Upriličen je i prigodan program "Mili kolijevka Bosne" u povodu otvaranja nove saobraćajnice-zaobilaznice i formiranje arheološke cjeline Mili u Arnautovićima.

Direktor JU Zavičajni muzej Visoko Elvedin Šabanović smatra da je formiranje arheološke cjeline Mili važno jer otvara mogućnost za nova arheološka istraživanja, kao i mogućnost za reprezentativnu turističku ponudu.

Napominje da je na tom lokalitetu pronađeno pravo arheološko bogatstvo koje je čekalo 30 godina da bude otkriveno i više od 5.000 artefakata sačuvano je u Zavičajnom muzeju.

- Arheološki lokalitet u Milima je od velikog značaja za BiH. Tu su stolovali prvi bosanski kraljevi, tu je i grobno mjesto kralja Tvrtka, a pronađeni su i artefakti iz ranijeg perioda što govori o kontinuitetu života u Vosokom – kazao je za Fenu Šabanovć.

U okviru manifestacije Dani općine Visoko, otvorena je i izložba "Bosna u vrijeme Kulina bana" u Kulturnom centru Altindag koju je priredio Arhiv Federacije BiH i JU Zavičajni muzej Visoko u povodu obilježavanja 829. godišnjice izdavanja Povelje Kulina bana.

Upriličena je i promocija projekata i opreme Dobrovoljnog vatrogasnog društva DVD Visoko, a u Kulturnom centru Altindag održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća Visoko.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta