Bosna i Hercegovina     | 29.08.2018. 15:54 |

U četvrtak potpisivanje Kolektivnoga ugovora za osnovno obrazovanje u HNŽ-u

FENA Saopćenje

MOSTAR, 29. kolovoza (FENA) - Iz Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) za četvrtak poslijepodne najavili su potpisivanje Kolektivnoga ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti osnovnog odgoja i obrazovanja na području HNŽ-a.

Naime, na svojoj današnjoj sjednici Vlada HNŽ-a je razmotrila tekst Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti osnovnog odgoja i obrazovanja na području HNŽ-a.

Naglašeno je da će, nakon što resorni ministar parafira tekst Kolektivnog ugovora, na nastavku sjednice koja će se održati u četvrtak, Vlada na njega dati konačnu suglasnost, a potom će, u poslijepodnevnim satima, biti organizirano potpisivanje Kolektivnog ugovora s predstavnicima sindikata, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Tijekom rasprave istaknuto je zadovoljstvo činjenicom da su pregovori vođeni u duhu socijalnog partnerstva, međusobnog poštovanja i na zadovoljstvo svih zainteresiranih. Posebice je, uz ostalo, istaknut rast plaća za 15 posto u iduće tri godine, odnosno 5 posto od 2019. do 2021. godine što predstavlja značajno povećanje kojim su i socijalni partneri zadovoljni.

Na današnjoj sjednici Vlada je dala suglasnost i na organizacijske sheme za srednje škole koje su utemeljene na prijedlozima ravnatelja srednjih škola u HNŽ s obzirom na specifične okolnosti prelaska na devetogodišnje osnovno obrazovanje, manji broj učenika i potrebu očuvanja radnih mjesta prosvjetnih djelatnika.

Rješavanjem pitanja organizacijskih shema i potpisivanjem Kolektivnog ugovora Vlada je omogućila provedbu daljih aktivnosti u vezi s početkom nove školske godine, osobito rješavanje problema oko 200 prosvjetnih djelatnika kojima je upitno puno radno angažiranje. Iznova je i s današnje sjednice poručeno kako nema mjesta zabrinutosti i kako niti jedan prosvjetni djelatnik neće ostati bez radnoga mjesta, stoji u priopćenju.

Razmatrajući Informaciju o provedbi kolektivnih ugovora u zdravstvu u HNŽ-u, Vlada je usvojila odluku kojom se, temeljem dogovora nastalog tijekom pregovora oko donošenja kolektivnih ugovora, uz ranije preuzetu obvezu vraćanja 32 milijuna maraka novog kredita Saudijskog fonda za razvoj za moderniziranje zdravstvenih ustanova na području HNŽ, odnosno izgradnju zgrade Pedijatrije Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, te opremanje i moderniziranje Kantonalne bolnice "dr. Safet Mujić" i Opće bolnice Konjic, obvezuje, kroz rebalans proračuna, preuzeti i otplatu starih kreditnih zaduženja koje je do sada vraćao Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ.

Nastavljajući započete aktivnosti u vezi s rješavanjem pravosnažnih sudskih rješenja, Vlada je zadužila Županijsko javno pravobraniteljstvo da nastavi postupak kojim će se tijekom rujna omogućiti isplata oko 1.350.000 maraka za potraživanja za sve izvansudske nagodbe po presudama donesenim do kraja 2013. godine.

Članovi Vlade usvojili su Izvješće o izvršenju Proračuna HNŽ za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2018. godine u kojem je na poseban način naglašeno kako se temeljem svih pokazatelja može nedvojbeno konstatirati da je Proračun za 2018. godinu realno planiran, priopćili su iz županijske vlade.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Sindikat doktora medicine i stomatologije najavljuje štrajk upozorenja

Vlada HNŽ-a o sastanku s prosvjetarima: Nema prostora za preuzimanje dodatnih financijskih obaveza

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana