Bosna i Hercegovina     | 29.08.2018. 19:30 |

Spahić: Povelju Kulina bana nominovati za svjetsku baštinu UNESCO-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. augusta (FENA) - Predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić uputio je čestitku svim građanima i institucijama u BiH koje obilježavaju 29. august 1189. - Dan Povelje Kulina bana.

Spahić je rekao da je vrijeme da se Povelja Kulina bana slavi kao izuzetan historijski bosanskohercegovački i evropski praznik političke, kulturne i trgovačke diplomacije, te najavio da će uputiti Državnoj komisiji za saradnju sa UNESCO-om prijedlog da Povelja Kulin bana uđe na Tentativnu listu za nominaciju za Svjetsku listu baštine UNESCO-a.

Odao je lično priznanje Forumu građana Zenice koje na dostojanstven način decenijama slavi Povelju Kulina bana i istakao da je ponosan što je s tim forumom osnovao prvu fondaciju Kulina bana u BiH.

- Prirodno je da zajedno s Dubrovnikom već naredne godine, pod pokroviteljstvom novoizabranog Evropskog parlamenta, organizujemo obilježavanje 830 godišnjice Povelje Kulin bana i da 29. august bude u kalendaru značajnih događaja i ličnosti ne samo u BiH, već i u kalendaru povijesti svijeta - izjavio je Spahić, saopćeno je iz Međunarodnog centra za mir.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Otvorena izložba Sanite Lisice "Pustinja: Reciklaža svjetskog otpada".

Spahić: Karahasanova djela čuvat će se u sehari sa djelima Goethea i Hajjama

Spahić čestitao Svjetski dan mira

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo