Bosna i Hercegovina     | 30.08.2018. 09:06 |

Počela sjednica Vlade Federacije BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. augusta (FENA) - Zakon o stečaju, o čijem će se Nacrtu Vlada Federacije Bosne i Hercegovine izjasniti na sjednici koja je danas počela u Sarajevu, uređuje predstečajni i stečajni postupak, pravne posljedice njihovog otvaranja, reorganizaciju stečajnog dužnika nesposobnog za plaćanje na osnovu stečajnog plana i međunarodni stečaj.

Stečajni postupak je posebna vrsta građanskog sudskog postupka koji sud provodi radi utvrđivanja da li su ispunjeni zakonom propisani uslovi za otvaranje stečajnog postupka nad određenim subjektima i prikupljanja i unovčavanja cjelokupne imovine stečajnog dužnika s ciljem obezbjeđenja grupnog i srazmjernog namirenja svih povjerilaca.

Vlada će razmatrati i Prednacrt zakona o likvidacijskom postupku, kojim je propisano da se ovaj postupak provodi pred nadležnim sudovima u Federaciji BiH nad pravnom osobom i služi potpunom namirenju svih povjeritelja unovčenjem njegove imovine. Nakon provedene likvidacije i namirenja povjeritelja, preostala imovina pravne osobe dijeli se članovima srazmjerno njihovom sudjelovanju u vlasništvu.

Na dnevnom redu je i Prednacrt zakona o reprodukcionom materijalu šumskog i ukrasnog drveća i grmlja, koji regulira način proizvodnje, stavljanja na tržište i uvoz kvalitetnog i staništu prilagođenog reprodukcionog materijala s ciljem omogućavanja održivog i optimalnog gospodarenja šumskim ekosistemima i njihovo obnavljanje u skladu s načelima zaštite šumskih genetičkih izvora i okoline.

Ne prijedlog Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, u dnevni red je uvršten Prijedlog Odluku o izdvajanju 145.000 KM za sufinansiranje Projekta CEB II - Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja, za treći i četvrti kvartal 2018. godine.

Vlada će se izjasniti i o davanju saglasnosti na Plan poslovanja JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar za period 2018. - 2020. godina.

Predložene su i dvije odluke o raspodjeli dijela prihoda uplaćenih u Budžet FBiH u 2017. godini, ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću. Iznos od 1.603.738,57 KM predložen je za finansiranje programa i projekata iz oblasti socijalne politike, a 481.121,57 KM za zdravstvene programe i projekte.

Dnevnim redom je predviđeno razmatranje konsolidiranog izvješća za period januar - juni 2018. godine u kojem je navedeno da su svi nivoi vlasti Federacije BiH ostvarili pozitivan finansijski rezultat od 395 miliona KM, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Vlade FBiH. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH'

Delegacija Vlade Federacije BiH u ponedjeljak u posjeti RMU „Kreka“

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana