Bosna i Hercegovina     | 30.08.2018. 12:24 |

Prvi korpus Armije Republike BiH obilježava 26. godišnjicu formiranja

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 30. augusta (FENA) - Ministarstvo za boračaka pitanja Kantona Sarajevo i boračka udruženja KS u naredna dva dana će prigodnim manifestacijama obilježiti 26. godišnjicu formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.   

Ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo danas je na pres konfrenciji podsjetio da je Prvi korpus ARBiH formiran 1. septembra 1992. godine u Sarajevu na prijedlog načelnika  Vrhovne komande Oružanih snaga RBiH generala Sefera Halilovića, po odluci vrhovne komande OSRBiH, Predsjdništva RBiH i predsjednika Alije Izetbegovića.

- Korpus je dao veliki doprinos u odbrani grada Sarajeva i BiH. Za prvog komandanta postavljen je general Mustafa Hajrulahović-Talijan. Tri brigade iz ovog Korpusa ponijele su časne nazive "slavna", a četiri počasne nazive "viteška". Od pripadnika Prvog korpusa ARBiH 472 borca su nosioci navećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan", a od tog broja je 238 posthumno, 29 pripadnika Prvog korpusa odlikovano je najvišim državnim priznanjem od strane Predsjedništva BiH i 19 pripadnika ratnim priznanjam "Srebreni štit". Na časnom i slavnom putu borbe za slobodu 6.585 boraca Prvog korpusa je ugradilo svoje živote u temelje BiH - kazao je Fišo. 

Za doprinose odbrani Grada Sarajeva i BiH Prvom korpusu je dodijelna kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva. 

Ismet Imamović uime koordinacije boračkih udruženja pozvao je sve pripadnike Prvog korpusa ARBiH i MUP-a BiH da se pridruže u obilježvanjau ovog značajnog datuma za državu BiH, dok je sekretarica Ministarstva za boračka pitanja KS Belma Karamehmedović- Adilović predstavila program obilježavanja. 

U petak, prvog dana manifestacije, od 10 do 12 sati biće odata počast šehidima i poginulim borcima na mazarjima Kovači, kod Alipašine džamije i Stadionu, te grobljima Lav, Sveti Josip i Sveti Marko. U oviru odavanja počasti proučen je Jasin poginulim braniteljima, a također je održana Misa zadušnica i Parastos pripadnicima katoličke i pravoslavne vjere ARBiH, koji su dali svoje živote. 

Drugi dan programa, u subotu, manifestacija će početi u 15.30 sati na Trgu Prvog korpusa svečanim postrojavanjem veterena iz brigada Prvog korpusa sa ratnim zastavama. Defile će zatim krenuti do mezarja na Kovačima, a veterani će uz put položiti cvijeće na Spomeniku ubijenoj djeci Grada Sarajeva i žrtvama NOR-a pred Vječnom vatrom.

Manfestacija će biti završena Akademijom u amfiteatru memorijalnog kompeksa Kovači od 18 do 19.15 sati. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

U petak obilježavanje 31. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Započelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo