Bosna i Hercegovina     | 30.08.2018. 14:12 |

Čekić: Jedanaest godina zatvora malo za zločine koje je počinio Tintor

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 30. augusta (FENA) - Porodice nestalih i žrtve torture s područja općine Vogošća nisu zadovoljne visinom zatvorske kazne koju je dobio Jovan Tintor za zločine počinjene u Vogošći - izjavila je Feni predsjednica Udruženje "Porodice nestalih Općine Vogošća" Ema Čekić.

Naglasila je kako je 11 godina zatvora malo za zločine koje je Tintor izvršio u Vogošći te da i danas nakon 28 godina članovi ovog udruženja tragaju za nestalim. 

- Porodice nestalih žele da saznaju gdje su njihovi najmiliji. Međutim, ovako još više nama zadaju bola u duši i proživljavamo još veću nepravdu - istakla je Čekić.

Udruženje "Porodice nestalih Općine Vogošća" još traga za 60 nestalih osoba s područja ove općine.

Bivši predsjednik Kriznog štaba općine Vogošća Jovan (Joja) Tintor osuđen je danas prvostepenom presudom na 11 godina zatvora za zločine počinjene u proljeće i ljeto 1992. godine u Vogošći.

Utvrđeno je da je Tintor počinio zločin protiv čovječnosti i učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem progona stanovništva nesrpske nacionalnosti s područja Vogošće.

Optužnica je po osam tačaka teretila Tintora, kao nekadašnjeg predsjednika Kriznog štaba općine Vogošća, za učešće u širokom i sistematičnom napadu na nesrpsko stanovništvo te općine u periodu od aprila do kraja jula 1992. godine.

Tintor je optužen za nezakonito zatočavanje, mučenje, premlaćivanje, tjeranje na prinudne radove i ubistva velikog broja žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjene u više logora u Vogošći.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Obnova saobračajnica u Vogošći i Ilijašu

Udruženje - Tintor je izručenjem Srbiji dobio faktičku slobodu

Uskoro preuređenje nekadašnjeg logora 'Kon-Tiki' u Vogošći u spomen-obilježje

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'