Bosna i Hercegovina     | 30.08.2018. 13:01 |

Zvizdić-Al-Herbish: Konačno dobra vijest za Goražde

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 30. augusta (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je novinarima u Sarajevu da OPEC-ov Fond za međunarodni razvoj (OFID) ima namjeru da "zaokruži finansijsku konstrukciju" projekta ceste koja bi trebalo značajno da skrati sadašnje rastojanje između Sarajeva u Goražda.

Zvizdić je to rekao nakon susreta s generalnim direktorom OPEC-ovog fonda za međunarodni razvoj (OFID) Suleimanom Jasirom Al-Herbishom koji je izjavio da će u ponedjeljak u sjedištu u Beču početi priprema ovog prijedloga Upravnom odboru Fonda, a Zvizdić očekuje pozitivne vijesti, potvrdu Upravnog odbora, u septembru.

Učesnik današnjeg susreta bio je i ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko, a prisustvovali su i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, federalni premijer Fadil Novalić, kao i direktor preduzeća Autoceste FBiH Adnan Terzić te izvršni direktor za projektovanje i građenje Jasmin Bučo.

Zvizdić je rekao da bi za par mjeseci vjerovatno trebalo da počne izgradnja tunela za koji je Federacija već osigurala novac, a nakon toga dodatni dio ceste koja bi put od Sarajeva do Goražda svela vremenski na 45 do 50 minuta.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH podsjeća da je jutros u Sarajevu direktor Al-Herbish potpisao sa zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća i ministrom finansija i trezora Vjekoslavom Bevandom sporazum o finansiranju izgradnje poddionice od Nemile do Donje Gračanice na Koridoru 5-C.

Na susretu Denisa Zvizdića i ministra Juske sa Suleimanom Jasirom Al-Herbishom, osim o putnoj dionici između glavnog grada BiH i Goražda, bilo je riječi o daljnjem finansijskom ulaganju Fonda u energetski sektor u BiH, za šta je Zvizdić  najavio pripremu prijedloga vezanog za projekte energetske efikasnosti. To podrazumijeva i osmišljavanje modela finansiranja, okvirno na državnom nivou, koji bi onda bio prenijet supsidijarno na niže nivoe vlasti.

- Ostajemo otvoreni za prijedloge projekata u saobraćajnom i energetskom sektoru - kazao je Suleiman Jasir Al-Herbish.

Zvaničnici Vijeća ministara BiH i OPEC-ovog Fonda za međunarodni razvoj razgovarali su također  o mogućnostima novog zapošljavanja, odnosno pokretanja malih i srednjih kompanija u IT sektoru.

Generalni direktor OFID-a kazao je i da ta institucija ostaje otvorena za stipendiranje na master studijima kandidata iz Bosne i Hercegovine, kao što je i dosad činio s deset stipendija godišnje za kandidate iz drugih regiona svijeta. Jedini preduvjet je da su aplikanti upisani na jedan od prestižnih svjetskih univeziteta, rekao je.

OPEC Fond za mađunarodni razvoj osnovan je 1976. godine s ciljem ekonomske i socijalne pomoći zemljama u razvoju.  Između ostalog to čini povoljnim kreditima i grantovima.

U ovoj instituciji aktuelan je program zasnovan na potrebama partnerskih zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, a odnosi se na period do 2022. godine.

Polovina zaposlenih u Fondu su žene, rekao je generalni direktor.

Uskoro video.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Zvizdić: Tužan sam zbog odlaska velikog čovjeka i književnika Abdulaha Sidrana

Zvizdić uputio božićnu čestitku

Zvizdić: Potrebni su nam politička stabilnost i posvećenost neophodnim ekonomskim reformama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo