Bosna i Hercegovina     | 30.08.2018. 13:20 |

Stotinu kadeta Granične policije BiH položilo svečanu zakletvu

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 30. augusta (FENA) - Stotinu kadeta VIII-1 klase Granične policije Bosne i Hercegovine položilo je danas zakletvu na svečanoj ceremoniji u Sarajevu.

Kadeti su pohađali osnovnu policijsku obuku prvog nivoa i odbranivši završni rad stekli su uslove za čin "policajac". Sada ih očekuje probni rad od 12 mjeseci. 

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić istaknuo je da se samo svestrano educirani i osposobljeni kadrovi mogu nositi s globalnim izazovima u nadzoru i kontroli prelaska državne granice i boriti se protiv svih oblika prekograničnog kriminaliteta. 

- Granična policija se danas susreće s problemom nedostatka kadrova i povećanog broja ilegalnih migranata, tako da će nam novih 100 policijskih službenika itekako dobro doći da osvježimo naše redove i donekle popunimo kapacitete. Nove snage će nam omogućiti da učinkovitije odgovorimo na problem migranata - rekao je Galić i najavio da će uskoro započeti obuka novih 100 kadeta. 

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić ističe da je ovo značajan dan za Graničnu policiju BiH. U svom obraćanju rekao je da službenici Granične policije stoje prvi na granicama BiH, te da su oni ogledalo naše zemlje. 

- Budite pravedni i ispravni u vašim postupcima, poštujte pravima i zakone, cijenite i poštujte svakoga, ali postupajte sukladno zakonu. Vaša zadaća je štititi interese BiH i to je nešto što vam nikada ne treba biti upitno - poručio je Krešić novim policajcima. 

Dodao je da su veliki izazovi pred BiH, počev od nezakonitih migracija i krijumčarenja ljudi, ali podsjetio da to nisu jedini problemu s kojima se BiH suočava.

- Suočavat ćete se s organiziranim kriminalom, prije svega s trgovinom drogom, ali i drugim oblicima organizovanog kriminala. Granična policija je spremna za izvršavanje svih zadaća, a njen menadžment je spreman odgovoriti na nove izazove - zaključio je Krešić.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U čin mlađeg inspektora promovirana 22 kadeta Granične policije BiH

Pripadnici GPBiH spriječili krijumčarenje 27 migranata

Na lokalitetu Donjeg Svilaja, u pograničnoj zoni, pronađeno naoružanje i streljivo

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!