Bosna i Hercegovina     | 30.08.2018. 14:28 |

Počinje s radom najmodernija osnovna škola u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. augusta (FENA) - Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo pripremilo je "Informator", što do sada nije bila praksa, kako bi informirali javnost o svim aktivnostima koje smo uradili u protekle četiri godine, ali i da preuzmemo odgovornost za naš rad - istakao je danas resorni ministar Elvir Kazazović na pres-konferenciji povodom početka nove školske godine i prezentacije projekata.

Naveo je kako "Informator" sadrži detaljne podatke o svakom projektu koji je urađen. Cilj je bio uraditi strateške dokumente, donijeti zakone i podzakonske akte kako bi se pravno uredilo obrazovanje na svim nivoima, u čemu se i uspjelo.

- Fokus je bio na informatizaciji obrazovanja, jer nam je u interesu da naši učenici budu jednaki sa svojim vršnjacima koji se školuju u savremenim evropskim državama, te da prate moderne tehnologije. Realizovali smo i Projekt škole za 21. vijek - kazao je ministar Kazazović te najavio kako će primjena e-dnevnika početi od septembra.

Istakao je da je Ministarstvo poseban akcent stavilo i na očuvanje zdravlja djece, uvođenjem trećeg časa tjelesnog odgoja.

- Uspjeli smo realizovati projekt škole plivanja za sve učenike četvrtih razreda i od prošle godine školu skijanja za šeste razrede. Novi projekt je osnovna škola planinarstva koji se uvodi kao treći tjelesni sat za sedme razrede. Osigurali smo sredstva za besplatan boravak u školi prirode na Šabićima - informisao je prisutne ministar Kazazović.

Od ponedjeljka će s radom početi i nova škola na Aneksu koja je najopremljenija u BiH.

Pomoćnica ministra za predškolski, osnovni odgoj i obrazovanje i inkluzivno obrazovanje Nihada Čolić je rekla kako se u školsku godinu, koja počinje trećeg septembra, ulazi s novim nastavnim planovima i programima koji su već dostavljeni školama.

- Od ove godine će se u trećim razredima devet osnovnih škola realizirati nastava maternjeg jezika zasnovana na ishodima učenja. U Prvoj i Sedmoj osnovnoj školi odvijat će se nastava po modelu jedan učitelj dvije metodike, što znači da će taj učitelj realizirati u svim odijeljenima jednog razreda dvije metodike - istakla je pomoćnica Čolić.

Dodala je da sadašnji objekt u Šabićima može primiti oko 60 učenika, a da je planirano da se do aprila 2019. godine prošire njegovi kapaciteti.

- Škola planinarstva bit će obavezna za sve učenike sedmih razreda u okviru trećeg sata tjelesnog odgoja. Oko 3.700 učenika će realizirati program osnovne planinarske škole prilagođen pedagoškim standardima i njihovom uzrastu. Planirano je pet jednodnevnih izleta, i to na sarajevski Ozren, Igman, Bjelašnicu, Ormanj i Trebević - navela je pomoćnica Čolić.

Ove godine resorno ministarstvo prvi put uz konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola objavilo je i poziv za stipendiranje talentovanih i nadarenih učenika, jer na ovaj način žele privući učenicima koji ostvaruju odlične rezultate, posebno iz matematike, fizike i informatike, javne obrazovne ustanove, saopćeno je iz Pres-službe KS-a. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Hota-Muminović u posjeti školama: Želimo vidjeti iz prve ruke kako napreduje reforma

Delegacija Ureda EU u BiH i ministar Velagić razgovarali o akcionim planovima u obrazovanju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo