Magazin     | 30.08.2018. 14:08 |

Prvi starački dom za pripadnike LGBT

FENA Nina Maslo

MADRID, 30. augusta (FENA) - Regionalna vlada Madrida dala je zeleno svjetlo za otvaranje staračkog doma namijenjenog LGBT osobama koji bi se finansirao javnim novcem.

Zgrada u četvrti Viljaverde, na jugu grada, krajem godine trebalo bi da postane centar sa 66 stalnih stanovnika, a imat će kapacitet za dodatnih 30 osoba tokom jednodnevnih posjeta.

Zgradu će za tu namjenu dati regionalna vlada Madrida, gde je na vlasti Narodna stranka desnog centra, a Fondacija "26. decembar", bi trebalo da se pobrine za njeno preuređenje. Federiko Armenteros, predsjednik fondacije procjenjuje da će im trebati oko milion eura što nameravaju da prikupe kreditom, donacijama kompanija i aktivnostima koje priprema Fondacija.

Ova organizacija će upravljati domom, a nada se i potpisivanju ugovora s regionalnom vladom Madrida, kao i lokalnom gradskom kojom upravlja lijeva koalicija Ahora Madrid (Sada Madrid). Od njih će zatražiti finansijsku podršku za osobe koje neće samostalno moći da plaćaju boravak u domu.

Armenteros napominje da će to biti prvi dom u Španiji ali i svijetu, koji će biti finansiran javnim novcem, a otvaranje je zakazano za 26. decembar.

Armenteros je započeo ovaj projekt podstaknut ličnim iskustvom iz staračkog doma iz kojeg su ga izopštili ostali stanovnici jer je bio gej.

Osam godina kasnije njegov projekt će zaživjeti, prenosi RTCG.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Španija osudila dvojicu krijumčara ljudima zbog smrti četvorice marokanskih migranata

Sanchez se sastaje s kolegama iz EU u pokušaju pridobijanja podrške palestinskoj državi

Španski Vrhovni sud pozvao Puigdemonta da svjedoči na daljinu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana