Bosna i Hercegovina     | 30.08.2018. 14:09 |

U Tuzli obilježen Međunarodni dan nestalih (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 30. augusta (FENA) - Više od 7.000 osoba u Bosni i Hercegovini još uvijek se vodi kao nestalo, podaci su Međunarodnog komiteta Crvenog križa.

Poruku važnosti bržeg pronalaženju žrtava te zaustavljenja zla širom svijeta, na Međunarodni dan nestalih, uputile su Žene Srebrenice, podsjećajući na bol svih onih koji i 23 godine nakon agresije, još uvijek ne znaju gdje posmtni ostaci njihovih najmilijih.

- Dopustite mi da izrazim duboku sućut svim porodicama koje su izgubile svoje najmilije u agresiji na Republiku BiH - poručio je član Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH Amir Kulaglić.

Kulaglić je i preživjela žrtva genocida u Srebrenici. U genocidu je izgubio sve muške članove uže i šire porodice - oca, očuha, dajdžu, dajdžića, tetka, tetića, zeta, punca...

Istakao je da u BiH i nakon 23 godine tragamo za više od 7.000 posmrtnih ostataka, a on lično za još tri njemu drage i bliske osobe.

Prvi put i Crveni križ Tuzlanskog kantona obilježio je Međunarodni dan nestalih, a namjera im je da podsjete na patnju onih koji su izgubili svoje najmilije.

Merima Sarajlić rekla je da akcijom podjele promotivnog materijala - balona i kartica sa natpisom "Gdje je?" - žele postići da građani bar danas simbolično preuzmu dio tereta koji nose porodice nestalih.

Članovi porodica nestalih uputile su apel institucijama koje se bave traganjem za nestalim u BiH da shvate ozbiljno problem pronalska nestalih, koji je jedan od najvećih društvenih problema u našoj zemlji. Pozvali su i sve porodice nestalih da zajednički izvrše pritisak kako bi proces pronalaska nestalih bio ubrzan. 

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2101

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1mWg73Pn1HtJmh1pAX92QNeUP-gjKUEQ3?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Lumiwings uspostavlja redovnu avioliniju Tuzla - Istanbul, karte u prodaji

U Komemorativnom centru Tuzla identificirane dvije žrtve proteklog rata bošnjačke nacionalnosti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom