Bosna i Hercegovina     | 30.08.2018. 15:15 |

Bh. agencije rade na većem broju predmeta krijumčarenja osoba i trgovine ljudima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. augusta (FENA) - Na sastanku Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, kojim je predsjedavala vršiteljica dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gordana Tadić, razgovarano je o procesuiranju kaznenih djela krijumčarenja osoba jer je evidentno povećanje broja predmeta u toj oblasti.

Predstavnici institucija za provođenje zakona razgovarali su o aktivnostima kojima će biti zaštićena sigurnost građana Bosne i Hercegovine, uslijed priliva ilegalnih migranata, kao i sigurnost migranata i njihov boravak u BiH u skladu sa zakonom i međunarodnim konvencijama.

Teme sastanka bile su aktivnosti institucija i djelovanje u situacijama sa prilivom ilegalnih migranata, procesuiranje predmeta za kaznena djela trgovine ljudima i ilegalnih migracija,  kao i međuinstitucionalna i međunarodna suradnja u ovoj oblasti.

Također, razgovarano je i potrebnim aktivnostima na zaštiti žrtava trgovine ljudima, naročito malodobnih osoba koje su višestruko ugrožene prilikom nezakonite ekspolatacije za prosjačenje i drugih oblika izrabljivanja.

Istaknuto je da agencije za provođenje zakona u BiH rade na većem broju predmeta koji se odnose na krijumčarenje osoba i trgovinu ljudima, a u tim predmetima ostvaruje se intenzivna regionalna i međunarodna suradnja.

U proteklom periodu realizirane su akcije kodnih naziva "Taurus" i "Ox", kao velike međunarodne operacije u borbi protiv krijumčarenja ilegalnih migranata, koje su realizirane u više zemalja, a u kojima su Tužiteljstvo BiH i Granična policija BiH imali značajnu ulogu.

Sastanku su prisustvovali predstavnici agencija za provođenje zakona i pravosudnih institucija sa razine BiH, entiteta i Brčko Distrikta, kao i predstavnici međunarodnih organizacija koje u svom djelokrugu rada imaju aktivnosti koje se odnose borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Na području BiH identifikovana i zbrinuta djevojčica, žrtva međunarodne trgovine ljudima

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana