Bosna i Hercegovina     | 30.08.2018. 16:13 |

Vlada ZDK izdvaja 340.000 KM za infrastrukturne projekte na lokalitetu Ravne

FENA Saopćenje

VISOKO, 30. augusta (FENA) - Vlada Zeničko-dobojskog kantona izdvojit će 340.000 KM za projekte infrastrukture na lokalitetu Ravne u Visokom, potvrdio je kantonalni premijer Miralem Galijašević prilikom današnje posjete arheološkom kompleksu u pratnji načelnice Amre Babić i direktora Fondacije "Arheološki park Bosanska piramida Sunca" Semira Osmanagića.

- Izgradnja infrastrukture znači veći kapacitet za veći broj turista, koji donosi dobro za društvo i ekonomiju. Došao sam na Ravne da se lično uvjerim, podržim i ohrabrim učesnike u ovom projektu i očekujem da će ovih dana odluka Vlade ZDK o odobravanju sredstava biti pravosnažna i da ćemo vrlo brzo opredijeliti sredstva Općini Visoko i Fondaciji kako bi brže krenuli u radove uređenja infrastrukture - kazao je premijer Galijašević.

Općina Visoko aplicirala je na javni poziv Ministarstva privrede ZDK sa projektom rekonstrukcije pristupnog puta, a Fondacija sa četiri podprojekta. Načelnica Babić zahvalila se premijeru Galijaševiću i kantonalnoj Vladi na kontinuiranoj podršci i opredjeljenju da pomognu razvoj turizma u Visokom, saopćeno je iz Press službe ZDK.

Kako se navodi, Fondacija "Arheološki park Bosanska piramida Sunca" nastavlja sa arheološkim iskopavanjima u Visokom uz pomoć volontera iz cijelog svijeta, pa je tako jučer otkriven ulaz u podzemne tunele koji se nalaze na drugom kraju doline u odnosu na dosadašnje tunele Ravne. Direktor Fondacije Semir Osmanagić također se zahvalio Vladi ZDK na snažnoj podršci nastojanjima da se iskoristi potencijal Bosanske doline piramida.

- Dva najveća turistička aduta BiH danas su Međugorje i Visoko. Međugorje je centar duhovnog, a Visoko arheološkog turizma koji privlače turiste, a kada turisti dođu u BiH onda ćemo im pokazati i prelijepu Unu, rafting na Neretvi i Višegradu, Vranduk i sve ono što BiH nudi. Ali, moramo biti spremni i zbog toga je vrlo važna podrška vlasti - kazao je Osmanagić.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Za nabavku i održavanje medicinske opreme te prevenciju zdravlja u ZDK izdvojeno 1.380.000 KM

Pivić na čelu tima za implementaciji projekta izgradnje nove Kantonalne bolnice Zenica

Vlada ZDK zadovoljna stanjem sigurnosti i najavljuje podršku policiji

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana