Bosna i Hercegovina     | 30.08.2018. 20:20 |

U Sarajevu obilježen Dan pobjede Republike Turske

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 30. augusta (FENA) - Ambasada Republike Turske u Bosni i Hercegovini organizirala je večeras u Sarajevu  prijem kojim je obilježen Dan pobjede, odnosno 96. godišnjica od uspješne borbe ove zemlje za nezavisnost.

Turska vojska je pod vodstvom Mustafe Kemala Ataturka prije 96 godina započela Veliku ofanzivu kada su protjerali okupatorske sile i državi donijeli nezavisnost, a ta ofanziva je rezultirala pobjedom u Dumlupinaru.

Ambasador Turske u BiH Haldun Koç pročitao je večeras pred brojnim gostima u Ambasadi  poruke predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdoğana, koji je kazao da bitke predstavljaju simbol odlučnosti turske nacije da zaštiti svoju slobodu i budućnost.

- U bici kod Çanakkalea u kojoj smo se borili protiv sedam velikih sila obznanili smo da se naša borba da zadržimo Anadoliju kao našu domovinu nikada neće završiti. Stoga je 30. augusta ponovo pokazana ta naša odlučnost - dodao je.

Podsjetio je da je turski narod 15. jula 2016. godine, kada se dogodio pokušaj državnog udara, još jednom svijetu pokazao svoju odlučnost da zaštiti svoju slobodu i budućnost od imperijalističkih ambicija.

- Sada se borimo za sebe, za potlačene i žrtve koje s nadom gledaju u nas, baš kako smo to činili tokom historije. Ova velikodušnost nije slabost naše nacije, naprotiv, ona je najveći izvor naše moći - podvukao je Erdogan u poruci koju je pročitao ambasador Koç.

Okupljenima se večeras obratio i vojni ataše Ambasade Turske u BiH Gülhan Yılmaz, iznoseći podatak da se trenutno na vojnim učilištima u Turskoj školuje 51 kadet iz Bosne i Hercegovine, a posebno je istaknuo dobru saradnju između dvije zemlje.

Na današnji dan prije 96 godina turske snage sa osnivačem moderne Republike Turske Mustafom Kemalom Ataturkom na čelu, zabilježile su veliku pobjedu u Bici na Dumlupinaru koja je bila posljednja u Tursko-grčkom ratu vođenom od 1919. do 1922. godine.

Praznik Dan pobjede i Dan oružanih snaga u Turskoj se  obilježava i povodom sjećanja na tu bitku nakon koje je proglašena moderna Republika Turska.

Prijemu organiziranom povodom obilježavanja Dana pobjede prisustvovali su predstavnici diplomatskog i vojnog kora, predstavnici vlasti na svim nivoima u BiH, kao i predstavnici kulturnog i vjerskog života u BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Turska uvodi ograničenja na izvoz u Izrael

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'