Kultura     | 31.08.2018. 08:46 |

Puračić od 28. do 30. augusta bio domaćin VIVA filmskoj radionici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. augusta (FENA) - Grad Puračić je od 28. do 30. augusta bio domaćin 17. VIVA filmskoj radionici u čijem radu je učestvovalo 11 učenika polaznika koji su tokom tri dana prošli kroz osnove filma uz istorijski pregled kinematografije.

Pored istorijskog pregleda polaznici su učili i o filmskoj opremi, primjeni, načinu filmskog razmišljanja i govoriti jezikom filma. Pristupalo se scenariju, koji su polaznici međusobnim dogovorom i razmjenom ideja, napisali.

Drugog dana radionice uz korištenje profesionalne opreme realizovali su scenario i snimali svoj film. Trećeg dana je rađena montaža, premijerno prikazan film i podijeljeni certifikati o uspješno završenoj filmskoj školi.

Mladi iz Puračića snimili su dokumentarno-igrani ekološki film pod nazivom "Život naš!" koji se bavi problematikom zagađenosti zraka, vode, usjeva a čiji su uzročnik fabrike, jer nemaju ugrađene filtere u dimnjacima.

U kategoriji Omladinski film, na 4. Viva film festivalu koji se održava od 12. do 15. septembra u Sarajevu, film "Život naš!" borit će se zajedno sa ostalim omladinskim filmovima iz BiH za jednu od vrijednih nagrada.

Viva filmske radionice su besplatne za mlade od 13 do 21 godine i održavaju se u gradovima širom BiH, saopćeno je iz Press tima VIVA festivala.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvoren 7. Viva film festival, danas projekcija u kategoriji ekološki film

Grand Prix Viva film festival dobio Andrea Russella za film “Naše korijenje”

Drugi dan 4. Viva film festivala - Visoko postaje novi festivalski centar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo