Bosna i Hercegovina     | 02.09.2018. 11:12 |

Nenadić: Administrativne reforme lokalne samouprave na sjednici Skupštine KS-a

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 2. septembra (FENA) - Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo (KS) Mario Nenadić potvrdio je da će Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi, koji predstavlja krupne administrativne reforme među kojima je i pitanje načina funkcioniranja zajedničke komunalne infrastrukture, konačno biti razmatran na sjednici Skupštine koja je zakazana za 6. septembar.

- To bi značilo da se Grad Sarajevo i devet općina dogovaraju oko pitanja funkcioniranja zajedničke komunalne infrastrukture, prije svega javnog prevoza, vodovoda, kanalizacije i grijanja, ali i brojnih drugih važnih pitanja kao što su odvoz smeća, parking, tržnice i osnovno obrazovanje - izjavio je Nenadić za Fenu.  

Istakao je da je taj zakon objektivna posljedica usvojenih amandmana na Ustav KS-a na sjednici Skupštine 31. jula 2017. godine, kao reakcija na 15 odluka Ustavnog suda u kojima se navodi da je Kanton povrijedio pravo lokalnih zajednica.

Podsjetio je da Skupština nije zasjedala od juna, te da je načinjena šteta što nacrt nije ranije razmatran. Nenadić je naglasio da se njegov mandat ne bi trebao završiti, a da se ne pokrene pitanje zakona o lokalnoj samoupravi te da se ne proslijedi u daljnju proceduru.

Kazao je da je osnovna ideja zakona da se lokalna samouprava učini što dostupnijom građanima.

Izrazio je nadu da će Skupština podržati Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi, jer je duže od godinu dana s predstavnicima lokalnih zajednica aktivno radio na iznalaženju rješenja. Predložio je da javna rasprava traje 90 dana, budući da će uslijediti formiranje vlasti nakon oktobarskih izbora.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Magoda: Usvojen Prijedlog Zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja sedam institucija kulture

Donji dom španskog parlamenta usvojio sporni zakon o amnestiji za katalonsle separatiste

Grčka usvojila zakon o stranim univerzitetima, spriječeni protesti studenata

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta