Bosna i Hercegovina     | 31.08.2018. 14:21 |

CCI: Vlada USK-a na šestom mjestu kantonalne liste po produktivnosti

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 31. augusta (FENA) - Centri civilnih inicijativa (CCI) predstavili su danas rezultate monitoringa rada Vlade i Skupštine Unsko-sanskog kantona za period od 2014. do 2018. godine, ocijenivši da je taj mandatni period obilježila politička nestabilnost.

-Promjene skupštinskih većina i sastava vlada dešavale su se kao 'na traci', što je sve rezultiralo činjenicom da je od postizbornog imenovanja Vlade USK-a, kroz nju prošlo 30 različitih ministara i premijera, u pet provedenih smjena i rekonstrukcija - saopćeno je iz CCI-a.

Navodi se da je Vlada USK-a u aktuelnom mandatu razmotrila oko tri i po hiljade mjera, što je pozicionira na šesto mjesto kantonalne liste po produktivnosti. Iza nje su vlade Posavskog, Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Kantona 10.

-Posljedica nedovoljno dobre realizacije planiranih aktivnosti Vlade je da se među nerealizovanim mjerama iz godišnjih programa rada u aktuelnom mandatu nalazi čitav niz značajnih mjera, čije su usvajanje i pravilna primjena mogli pozitivno uticati na kvalitet života građana - smatraju u CCI-u.

Za aktuelni četvorogodišnji mandat, Skupština USK usvojila je, kako su naveli u CCI-u, tek dvije strategije, dok je u martu 2018. prihvatila u nacrtu još dvije strategije. Skupština je usvajala u prosjeku jedan zakon mjesečno. No, od 45 usvojenih zakona, svega je 18 novih, tzv. temeljnih. Ostalo su tek izmjene i dopune postojećih zakonskih akata, dodaju iz CCI-a.

Kako su ustvrdili, ni u jednoj godini mandata realizacija zakona planiranih godišnjim programima rada nije dosegla 30 posto potpune realizacije planiranog. U aktuelnom mandatu, kako su naveli, Vlada USK-a nijednom nije usvojila program rada na vrijeme, a Skupština je to uradila samo jednom. 

 -U radu Vlade i Skupštine USK-a, tokom aktuelnog mandata, registrovano je kršenje više zakonskih i podzakonskih akata, pa čak i ustava - navedeno je u izvještaju CCI-a objavljenom danas u Bihaću.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

CCI: Javne institucije krše zakon o reviziji, posljedice snose građani

Potpisan memorandum o suradnji između CCI-a i Doma zdravlja Tomislavgrad

CCI: HNŽ i dalje bez nadzora nad trošenjem javnog novca

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo