Ekonomija     | 31.08.2018. 13:53 |

Ministar Smajić u posjeti imanju porodice Dinar u Moštrama

FENA Saopćenje

ZENICA, 31. augusta (FENA) – Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Himzo Smajić je sa svojim saradnicima posjetio porodicu Dinar iz mjesta Bradve u visočkoj mjesnoj zajednici Moštre, koji se već dvije decenije bave proizvodnjom povrća, a posljednjih godina i cvijeća. 

Supružnici Samir i Amra Dinar su istakli da je od poljoprivrede moguće živjeti, ali uz mukotrpan, predan rad, posvećenost i mnogo odricanja.

- Obrađujemo 12 dunuma otvorenog prostora i oko 1.200 kvadrata pod plastenicima a angažirani su svi ukućani. Proizvodimo kvalitetno i zdravo povrće tako da nemamo problema sa plasmanom – kaže Samir Dinar, vlasnik jednog od 90 obrta u plasteničkoj proizvodnji koliko je trenutno registrirano na području ZDK-a.

Ministar Smajić je podsjetio da je u protekle četiri godine u plasteničku proizvodnju kroz subvencije uložen jedan milion KM.

- Kod nabavke novih plastenika učestvujemo sa 25 posto, a dajemo i direktnu finansijsku pomoć registriranim obrtima koja može pokriti troškove doprinosa za PIO i zdravstveno osiguranje. Primjera kao što je porodica Dinar sve je više u ZDK, zbog čega smo opredijeljeni da plasteničkim proizvođačima ostanemo snažan oslonac – kazao je ministar Smajić.

Broj obrtnika u plasteničkoj proizvodnji na području ZDK-a za četiri godine je udvostručen. U 2015. bila su registrirana 44 obrtnika, 2017. taj broj je iznosio 73, a danas ih je 90. U isto vrijeme, površina pod plastenicima povećana je sa 37.286 m2 na 59.404 m2.

Smajić navodi da je razlog interesa poljoprivrednika za ovu proizvodnju u činjenici da je ova proizvodnja malo izložena uticaju vremenskih prilika i oscilacijama u prinosu, a kroz ovaj oblik registriranja poljoprivredni proizvođači ostvaruju samozapošljavanje, zdravstvenu zaštitu i mogućnost penzionisanja.

Pored subvencija, u narednom periodu fokus će biti i na jačanju stručne pomoći plasteničkim proizvođačima kroz proširivanje savjetodavne službe u općinama, saopćeno je iz Press službe ZDK.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana