Bosna i Hercegovina     | 31.08.2018. 13:23 |

Na izborima u oktobru prozirne glasačke kutije (VIDEO)

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 31. augusta (FENA) - Građani Bosne i Hercegovine će na ovogodišnjim oktobarskim općim izborima prvi put ubacivati na biračkim mjestima glasačke listiće u prozirne glasačke kutije umjesto u dosadašnje metalne.

Nabavljeno je 10.000 novih kutija sa 60.000 sigurnosnih pečata, koje će biti će na svim biračkim mjestima u BiH. Budući da u BiH ima oko 5.500 biračkih mjesta, ostatak kutija će biti raspoređen dijelom kao rezerva općinskim izbornim komisijama, a dio će biti deponovan u skladište Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Prozirne kutije će doprinijeti većoj transparantnosti izbornog procesa, odnosno vraćanju povjerenja građana u taj proces, što zajedno s drugim faktorima, treba da doprinese jačanju opće demokratičnosti.

Ovo je saopćeno na pres-konferenciji Centralne izborne komisije u Sarajevu, u čijem je toku potpisan Memorandum o razumijevanju sa OSCE-om jer je ta međunarodna organizacija, zajedno s ambasadama Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Norveške, donirala novac za nabavku novih kutija.

Ambasador OSCE-a u BiH Bruce Berton, potpisnik Memoranduma zajedno s predsjednicom CIK-a Irenom Hadžiabdić, naglasio je suštinski značaj slobodnih i fer izbora za svako demokratsko društvo. Taj značaj je, istakao je, nešto na šta se treba podsjećati svakoga dana.

- U junu 1990. godine, države članice OSCE-a izjavile su sljedeće: "Volja naroda, izražena slobodno i istinito, kroz periodično održavanje istinski poštenih izbora, osnova je autoriteta i legitimiteta vlasti“. Kao država članica OSCE-a, Bosna i Hercegovina se obavezala na poštivanje ove izjave - kazao je Berton.

Efikasna demokratija, po njegovim riječima, podrazumijeva da javnost mora imati povjerenja u izbore. Samo uz ponovno uspostavljanje tog povjerenja, moguće je imati izbore kao stvarni odraz volje građana i očuvati angažman građanskog društva.

Berton je ocijenio da se ne može zanemariti činjenica da trenutno stanje demokratije u BiH nije savršeno i da veliki broj građana nema povjerenja u izborni proces, što dovodi do njihovog slabog odziva na izborima.

Izrazio je zadovoljstvo, kao i predstavnici ambasada zemalja koji su se također obratili na pres-konferenciji, što su OSCE i vlade tih zemalja iskazale razumijevanje odobravajući finansijsku podršku za nabavku novih glasačkih kutija u BiH.

Otpravnica Ambasade Velike Britanije u BiH Ruth Wiseman je izrazila nadu da će odziv bh. birača na oktobarskim izborima biti veći nego ikad prije, dok je ambasadorica Norveške Guri Rusten kazala da prozirne glasačke kutije doprinose sprečavanju izbornih krađa u toku izbornog procesa.

Američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack smatra da je 2018. važna izborna godina za građane Bosne i Hercegovine koji kao birači treba da vjeruju u transparentnost izbornog procesa.

Kutije su zapravo poluprozirne, što doprinosi tajnosti, kao i mogućnosti izbornim posmatračima da se uvjere da nijedan glasački listić, osim legitimnog, nije ubačen, kazala je Cormack i dodala da će Vlada Sjedinjenih Država nastaviti podršku unapređenju izbornog procesa u BiH.

Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić je zahvalila OSCE-u te naglasila da danas potpisani memorandum ustvari znači formalizaciju višegodinje suradnje i bezrezervne podrške.

Hadžiabdić je zahvalila i vladama Sjedinjenih Država, Velike Britanije, a posebno Norveške, za finansijsku podršku u nabavci novih glasačkih kutija.

Transparentne kutije povećavaju povjerenje u izborni proces, naglasila je i podsjetila da su dosadašnje, metalne, bile teške i vrlo nepraktične za transport, ali da su morale biti korištene jer u bh. institucijama nije bilo dovoljno razumijevanja za nabavku prozirnih.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2104/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1C4AB1aWjEjKrcRCCN_RGksiUnefYubw6?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

OSCE najoštrije osuđuje napad na načelnika Općine Stari Grad Irfana Čengića

OSCE BiH: Nema više vremena za gubljenje u provedbi reformi

Ambasadorica Savić: Ohrabrujuće poruke za BiH iz sjedišta OSCE-a

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'