Kultura     | 31.08.2018. 15:27 |

Osmanović: Prioritetna kulturna saradnja s Iranom i Italijom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. augusta (FENA) - Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je s novoimenovanim ambasadorom BiH u Iranu Samirom Veladžićem i novom generalnom konzulicom u Milanu Ružicom Udovičić o unapređenju saradnje Bosne i Hercegovine sa Iranom i Italijom u oblastima u kojima ima nadležnost Ministarstvo civilnih poslova BiH.

- Imajući u vidu hiljadugodišnju kulturu i tradiciju Irana, kao i brojne zajedničke aktivnosti koje institucije iz BiH provode sa italijanskim institucijama, poseban prioritet u saradnji sa ove dvije zemlje je upravo kultura. Predstoji nam predstavljanje naše države na Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji, a za uspjeh tog projekta neophodni su svakodnevni kontakti i bliska saradnja sa konzulatom u Milanu - naglasio je ministar Osmanović.

Ukazao je da je naophodno razvijati institucionalnu saradnju kroz potpisivanje bilateralnih sporazuma čime se olakšava uspostavljanje odnosa svim institucijama koje su zainteresovane.

Posebno je istakao oblast nauke, zdravstva, rada i zapošljavanja, sporta i mladih, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Na sastanku je razgovarano i o aktivnostima koje se provode na sprečavanju ilegalne trgovine kulturnim dobrima.

Konstatovano je da je Italija lider u toj oblasti, ali da postoji i velika zainteresovanost Bosne i Hercegovine i kompletne regije Bliskog istoka za aktivno učešće u tim aktivnostima.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Grad Goražde te opštine Čajniče i Pljevlja potpisali izjavu o saradnji na projektima 

Lavrov: Rusija i Kina razgovarat će o dubljoj sigurnosnoj saradnji u Euroaziji

Potpisan Memorandum o razumijevanju između INOBiH i Norveške narodne pomoći

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta