Bosna i Hercegovina     | 31.08.2018. 16:30 |

Osmanović i Chackhouk: Snažni mediji osnov razvoja društva i izgradnje pomirenja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. augusta (FENA) - Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i pomoćnik direktorice UNESCO-a Moez Chackhouk razgovarali su u Sarajevu o razvijanju medijske i informatičke pismenosti u BiH.

Moez Chackhouk informirao je ministra Osmanovića da UNESCO podržava aktivnosti koje doprinose napretku u oblasti komunikacija i informacionih tehnologija u svim državama regiona u medijima i drugim sferama društva.

Naglasio je da UNESCO smatra da je ova oblast izuzetno značajna za izgradnju razumijevanja i pomirenja u regionu.

Ministar Osmanović kazao je da je BiH uključena u projekt "Izgradnja povjerenja u medije u jugoistočnoj Evropi i Turskoj" koji je pokrenuo UNESCO s partnerima i uz finansijsku podršku Evropske unije.

- Projekt nastoji ojačati slobodu izražavanja, osigura slobodne, nezavisne i pluralističke medije, bolji pristup informacijama, osiguravajući da su novinari i mediji ključni pokretači demokratskog, održivog i mirnog razvoja u regionu - dodao je Osmanović, podsjećajući da je podršku ovom projektu dala i Komisija za UNESCO BiH.

Naglasio je i da se provodi niz aktivnosti u oblasti obrazovanja te da se kontinuirano prati implementacija rezolucija, deklaracija i konvencija UNESCO-a iz oblasti obrazovanja, a kojima je BiH pristupila te Okvira za djelovanje u obrazovanju do 2030. godine.

Pomoćnik generalne direktorice UNESCO-a za sektor komunikacije i informacije Moez Chackhouk tokom boravka u Bosni i Hercegovini prisustvovat će konferenciji o temi "Mediji i terorizam" koju organizira OSCE, saopćeno je danas iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vijeće naroda RS danas o zakonu o nepokretnoj imovini

Vijeće naroda RS sutra o zakonu o nepokretnoj imovini

Pokrenuta procedura za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa za zakon o nepokretnoj imovini

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!