Bosna i Hercegovina     | 01.09.2018. 19:56 |

Delegacija Caritasa Evrope posjetila izbjegličke kampove u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. septembra (FENA) - Dvočlana delegacija Caritasa Evrope koju su činili Marc Somers i Charel Krieps obišla je od 27. do 31. augusta 2018., u saradnji s predstavnicima mjesnih Caritasa, pojedina boravišna mjesta izbjeglica s istoka na teritoriji BiH.

Nakon susreta u Sarajevu s predstavnicima Caritasa BiH, delegacija Caritasa Evrope krenula je u obilazak izbjegličkih kampova i raznih mjesta okupljanja izbjeglica u Sarajevu, Salakovcu kod Mostara, Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši, u namjeri da dobiju što vjerodostojniju sliku izbjegličke problematike na cijelom prostoru BiH.

U svom prvom obilasku predstavnici Caritasa Evrope obišli su 28. augusta lokaciju na prostoru Sarajeva gdje izbjeglice borave na otvorenom oko željezničke stanice.

Sljedeći dan krenuli su u obilazak migracijskog centra Salakovac kod Mostara gdje je smješteno oko 200 osoba, a koji je u nadležnosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i uglavnom je rezervisan za porodice s djecom.

Delegacija Caritasa Evrope tom prilikom razgovarala je s odgovornima za djelovanje kampa, ali i predstavnicima agencija koje pomažu centar: Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), UNHCR-om, te fondacijom BH inicijativa žena.

Tokom boravka u kampu delegaciji su predstavljene informacije o pomacima u djelovanju na tom području kao i aktivnostima Caritasa hercegovačkih biskupija, koji svoju aktivnost usmjerava potrebama žena i djece u centru kroz distribuciju neprehrambenih potrepština.

U četvrtak, 30. augusta, delegacija se uputila u Unsko-sanski kanton. Obilazak je obuhvatio posjetu trima lokacijama na kojima su smještene izbjeglice, i to: Cazin, u kojem su smještene porodice s djecom i maloljetnici bez pratnje; Đački dom u Bihaću gdje je veliki broj samaca i porodica s djecom, te improvizirani kamp Trnovi kod Velike Kladuše gdje su uglavnom smješteni samci i nekoliko porodica s djecom koje su već izrazile želju za smještanjem u Cazinu.

Na kraju posjete članovi delegacije Caritasa Evrope održali su zaključni sastanak na kojem su učestvovali direktor Caritasa BiH mons. Knežević s djelatnicima i predstavnicima nad/biskupijskih Caritasa. Zaključak s kojim je završen sastanak i posjeta bio je da Caritas u Bosni i Hercegovini treba i može raditi u skladu sa svojim mogućnostima i u skladu sa svojom misijom, radeći na Caritasovom pristupu čovjeku u potrebi.

Članovi delegacije Caritasa Evrope tokom svog boravka u BiH susreli su se i ovoj temi razgovarali s predstavnicima Caritasa Švicarske i Caritasa Belgije, koji djeluju na prostoru BiH, a u središtu razgovora bili su tehnički detalji potpore Caritasu BiH oko implementacije i potpunog zaživljavanja projekta pomoći, saopćeno je iz Caritasa BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!