Bosna i Hercegovina     | 02.09.2018. 15:40 |

Obnavlja se Hram svetog Nikole u Tomislavgradu

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 2. rujna (FENA) - Udruga građana "Srbi Duvna" na sjednici u subotu donijela je Odluku da se u suradnji s Pravoslavnom crkvom - Duvanjskom parohijom izvrši rekonstrukcija Hrama svetog Nikole u Tomislavgradu.

 Kako se navodi u dopisu kojeg je uputio njihov predsjednik Milan Karan, rekonstrukcijom bi bilo obuhvaćeno saniranje krova i fasade na crkvi, a što su preporučili inženjeri Dragomir Brnjoš i Čedomir Mavrak iz Mostara.

 Prema nalazu inženjera, ova crkva je u izuzetno lošem stanju dok je krov u nekim dijelovima postao propustan, što se vidi na zidovima fasade. 

 "Ukoliko se ne sanira krov, voda će ući u unutrašnjost objekta, a šteta će biti nesaglediva. Moguće je i urušavanje stropa i unutarnjih zidova te bi saniranje eventualne štete bilo znatno skuplje i teže", kazao je Karan.

 Naglasio je kako je rekonstrukcija krova i fasade neminovna ako se želi sačuvati ovaj značajni crkveni objekt, "koji je svjedok življenja Srba i pravoslavlja na prostoru općine Tomislavgrad, a koji su se uslijed ratnih djelovanja rasuli po cijelome svijetu".

 Crkva je inače izgrađena prije 155 godina i ima povijesni značaj ne samo za Srbe iz Duvna već i za Pravoslavnu crkvu i općinu Tomislavgrad.

 Osim članova navedene Udruge pozvani su i vjernici Srpske pravoslavne crkve, kao i vjernici drugoga svjetonazora, te svi Srbi podrijetlom iz Tomislavgrada kao i njihovi potomci, poduzeća, društveno-političke organizacije i pojedinci iz Tomislavgrada da daju svoj doprinos izvršenju rekonstrukcije.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Završen Glavni projekt za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

Predstavljena knjiga 'Svjedok jednog vremena'

Taekwondo klub Novi Grad Sarajevo državni je prvak u kategoriji kadeta i juniora

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'