Magazin     | 03.09.2018. 07:59 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 3. rujna (FENA) -

- 1875. Rođen Ferdinand Porsche, češko-njemački automobilski inženjer. Adolf Hitler mu je zbog doprinosa dodijelio Njemačku nacionalnu nagradu za umjetnost i znanost - jednu od najrijeđih nagrada za vrijeme Reicha.

- 1883. Umro Ivan Sergejevič Turgenjev, ruski književnik. Zajedno s mlađim kolegama Dostojevskim i Tolstojem bio je od ključnih pisaca koji je u velikoj mjeri doprinio da ruska književnost dobije svjetski status. Njegovo djelo "Očevi i djeca" smatra se jednim od najvažnijih romana 19. stoljeća.

- 1884. Iz Beograda krenuo prvi putnički vlak na pruzi Beograd-Niš, prvoj u Srbiji. Ispraćaju vlaka, pored velikog broja građana, prisustvovali su i ugledni gosti iz Beča, Budimpešte i Pariza. Vlak je krenuo u 08.30, a u Niš je stigao u 18.23 sati.

- 1889. Rođen Isak Samokovlija, bosanskohercegovački književnik, autor djela s bosansko-židovskom tematikom. Po zanimanju je bio liječnik. Živio je u Goraždu, Fojnici i Sarajevu.

- 1925. Održana prva međunarodna rukometna utakmica ikad. Prvi set pravila, objavljen koju godinu ranije, sastavili su Max Heiser, Karl Schelenz i Erich Konight iz Njemačke. Upravo po tim pravilima održao se i ovaj internacionalni dvoboj i to između ekipa Njemačke i Belgije.

- 1940. Mađarski inženjer Peter Carl Goldmark, još dok je radio na CBS-u, predstavio je svoj posebni mehanički sistem prikazivanja boje na televizoru koji je sadržavao tzv. ikonoskopski senzor. Taj se događaj bilježi kao prvo predstavljanje televizora u boji visoke kvalitete.

- 2002. Umrla Irena Kolesar,  hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica. Godine 1981. na Filmskom festivalu u Puli nagrađena je Zlatnom arenom za cjelokupni doprinos filmskom stvaralaštvu.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'