Bosna i Hercegovina     | 03.09.2018. 10:37 |

Obilježena 16. godišnjica otkrivanja jame „Tihotina“

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 3. septembra (FENA) - Obilaskom jame „Tihotina“, gdje je prije šesnaest godina otkrivena masovna grobnica u kojoj je ubijeno i bačeno pedeset i troje stanovnika-civila bihaćkih područja Orašac, Kulen Vakuf, Klisa, Ćukovi, Golubić, te područja općine Ključ, stanovnici Ljutočke doline, članovi udruženja boračkih populacija, predstavnici Grada Bihaća i vlasti Unsko-sanskog kantona podsjetili su se na stradanje stanovnika Ljutočke doline u junu 1992. godine.

Nakon progona svih pet hiljada tamošnjih stanovnika, njih nekoliko stotina zatočeno je u logore u Račiću, Ripču i Drvaru. U nekadašnjoj Jami Rudnika boksita „Tihotina“ iznad Bihaća, prije šesnaest godina otkrivena je masovna grobnica u koju su bačeni ubijeni civili, koji su bili u logorima Račić i Ripač.

Nakon identifikacije žrtava utvrđeno je da je riječ o stanovnicima ovih područja.

- Identificirana je 51 žrtva. Najmlađa je imala 17, a najstarija žrtva 55 godina. Svi su oni dovedeni iznad Jame, odnosno prirodne pukotine nastale eksploatacijom rude boksita i tu su ubijeni i bačeni u Jamu. Izvršioci ovog zločina vjerovali su da žrtve nikada neće biti pronađene - rekao je Huse Behrem, brat ubijenog Bahrudina Behrema.

Uz obilazak Jame Tihotina održan je i čas historije, te organizovan i Marš mira. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom