Kultura     | 03.09.2018. 13:42 |

"Feničanke" Narodnog pozorišta u Požarevcu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. septembra (FENA) -Drama Narodnog pozorišta Sarajevo gostovati će  u Požarevcu na Festivalu „Viminacium fest - Mitovi stari i novi“ sa predstavom "Feničanke", u režiji Ozrena Prohića.

U takmičarski dio programa, pored predstave „Feničanke“, selektor Festivala, glumac i režiser Mihajlo Nestorović, uvrstio je još četiri predstave.

Zagrebačko pozorište „Gavela“ će izvesti komad pod naslovom "Ričard III", Dječije pozorište Republike Srpske izvest će predstavu "Odisej - san o povratku". Ansambl nacionalnog teatra iz Beograda predstavit će se antičkom "Elektrom", dok će Narodno pozorište iz Novog Sada izvesti "Hasanaginicu".

Adaptacija antičke drame „Feničanke“ (Euripid) Lade Kaštelan korespondira sa današnjim vremenom, bavi se temama koje su univerzalne i aktuelne. Savremeni pristup antičkoj tragediji govori o tome kako se puno stvari kroz historiju promjenilo, ali kako se jedino nije promijenio čovjek. Konkretno,  ovo je priča gdje se braća međusobno ubijaju zbog zavisti i borbe za vlast, ali i zbog usuda, tj. prokletstva svojih predaka.  Opće stanje je strepnja – iščekivanje katastrofe, da sve nestane i pretvori se u prah.

U adaptaciji Lade Kaštelan naglašena je feministička linija komada. Žene su u centru dešavanja, mnogo su zastupljenije nego u Euripidovom djelu. Niko ne živi život, već svi gledaju kako prolazi pored njih. Kada donesu odluku da reagiraju, tada je već prekasno. I tako ukrug. Svi čekaju bolje sutra koje nikada neće doći, jer ono je u nama, a ne izvan nas. Trebamo učiniti da nam bude bolje, a ne čekati da neko to učini za nas.

U predstavi igraju: Sanela Pepeljak, Amra Kapidžić, Mona Muratović, Mediha Musliović, Aldin Omerović, Vedran Đekić, Ermin Sijamija, Emina Muftić, Nerman Mahmutović, Anja Drljević i Slaven Vidak.

Scenograf predstave je Vedran Hrustanović, a kostimografiju potpisuje Lejla Hodžić.

Festival „Viminacium fest – Mitovi stari i novi“ trajat će od 3. do 9. septembra, a sve bit će izvedene  u prostorima Amfiteatru Arheološkog parka Viminacium.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Balet 'Šeherzada' večeras u NPS za Međunarodni dan teatra

Broadwayski klasik "Blue Monday" 22. marta premijerno na sceni NPS

Predstava 'Jedan je Muhammad Ali' 4. marta na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo