Bosna i Hercegovina     | 03.09.2018. 14:04 |

Nova školska godina počela u BPK Goražde, povećan broj prvačića

FENA Elma Geca

 GORAŽDE, 3.septembra (FENA) – Nova školska godina danas je počela u svim osnovnim i srednjim školama na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

U tri srednje i sedam osnovnih škola krenulo je ukupno 2.900 učenika, od kojih 1.886 osnovaca i oko 1.000 srednjoškolaca.

Poseban doček u svim osnovnim školama priređen je za ukupno 225 prvačića, što je nešto veći broj u odnosu na prethodnu školsku godinu kada ih je bilo 190. Kako ističu u ministarstvu obrazovanja BPK Goražde, i ove godine najveći broj učenika u prve razrede upisan je u dvije gradske osnovne škole „Husein ef. Đozo“ i „Fahrudin Fahro Baščelija“ u Goraždu.

- Iako se bilježi blagi porast broja učenika upisanih u prve razrede, u prigradskim i školama u ruralnim sredinama i ove godine upisan je jako mali broj učenika. Najmanje ih je upisano u općini Pale u FBiH, svega pet, u općini Foča u FBiH upisano je 16, dok će svi ostali đaci prvaci pohađati osnovne škole u Goraždu “ – kazao je Feni Damir Žuga, ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde.

Prema njegovim riječima, ohrabrujuća je činjenica da niko od prosvjetnih radnika ni u novoj školskoj godini nije proglašen tehnološkim viškom.

- Važeći pedagoški standardi za osnovnu školu primjenivi su u potpunosti u dvije gradske  te u malom broju samostalnih odjeljenja u ostalim školama. Od ukupno 68 odjeljenja razredne nastave  izvršena je kombinacija u čak 21 odjeljenju – pojasnio je resorni ministar.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Beograd: Parnični postupak protiv roditelja dječaka-ubojice iz škole 'Ribnikar'

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom