Regija     | 03.09.2018. 16:45 |

Vlada Crne Gore još nije odlučila o prijemu migranata sa Sicilije

FENA Agencije

PODGORICA, 3. rujna  (FENA) - Crnogorski premijer  Duško Marković izjavio je u ponedjeljak da njegova vlada još nije odlučila hoće li Crna Gora prihvatiti migrante sa Sicilije na zahtjev Italije te je kazao da će se to znati tijekom tjedna. 

"Tijekom tjedna o tome će raspravljati Nacionalna komisija, a vlada će na osnovu toga zauzeti jasno stajalište i zasigurno će se odgovorno ponijeti prema tom pitanju”, kazao je Marković novinarima.

Veleposlanstvo Italije u Podgorici kontaktiralo je crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova o mogućem prihvatu dijela od 150 migranata s broda Diciotti, ali se crnogorske vlasti, više od tjedan, još nisu očitovale prema tom zahtjevu.

Međutim, Ured Međunarodnde ogranizacije za migracije (IOM) za Crnu Goru, napominje da se postavlja pitanje žele li migranti doći u Crnu Goru i u njoj ostati, jer oni ne vide tu državu kao svoje krajnje odredište. 

Može se očekivati da migranti, ako ih Podgorica i prihvati iz Italije, odmah potraže drugi način da se domognu Evrope.

U IOM-u kažu da prihvat određenog broja migranata iz Italije ne bi bilo veliko opterećenje za Crnu Goru s obzirom da ta država svakodnevno prihvaća migrante i za sada nije bilo većih problema.

„S obzirom da su do sada migranti samo prolazili u tranzitu kroz Crnu Goru i da smo bez većih problema osiguravali smještaj za 200-250 migranta, mislim da i neki blaži porast ne bi izazvao neke probleme“, ocijenila je voditeljica podgoričkog Ureda IOM-a  Dušica Živković.

Ocijenila je da su crnogorske vlasti do sada imale vrlo profesionalni i humani pristup prema migrantima, prenosi Hina.

Brod Diciotti je spasio ukupno 190 migranata 16. kolovoza i pristao je u Cataniji, no talijanska vlada odbila je dopustiti iskrcavanje sve dok druge europske zemlje ne pristanu primiti ih. Konačno su migranti, najvećim dijelom iz Eritreje, iskrcani prošli tjedan pošto je najveći dio njih pristala primiti Katolička crkva, a Albanija, koja nije članica EU-a te Irska objavile su da će primiti po dvadesetak migranata s tog broda.

U talijanske je luke posljednjih godina pristiglo na stotine tisuća migranata, te nova vlada u kojoj je ministar Salvini sada zahtijeva od EU-a da migrante ravnomjernije prihvate druge zemlje članice.

Italija je od 2014. primila oko 640.000 migranata, a trenutno skrbi o 170.000 ljudi, uglavnom iz Afrike.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!