Stranačke aktivnosti     | 03.09.2018. 21:26 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Ustavnopravna komisija Parlamenta BiH, podržala je danas bitna zakonska rješenja i inicijative Nezavisnog bloka a koja su u službi rješavanja stvarnih problema građana u BiH.

Zahvaljujući pozitivnom mišljenju komisije, Parlament BiH će raspravljati o uvođenju kategorije “samozaposlenik” u sve zakone o radu države, entiteta i kantona, kako bi se na legalan način omogućilo građanima koji rade od kuće ili su samozaposleni, da dobiju regulisan radno-pravni status.

Parlament će takođe, odlukom Komisije raspravljati i o Zakonu o akcizama u BiH, koji Nezavisni blok predlaže od novembra prošle godine a kojim bi se smanjila akciza na gorivo, i na taj način smanjila cijena goriva a time i umanjili svakodnevni troškovi života građana.

Komisija za budžet i finansije usvojila je Inicijativu Nezavisnog bloka da se 5% prikupljenih sredstava od akciza na duhan namjenski usmjerava u entitetske Fondove solidarnosti, iz kojih bi se osiguralo finansiranje liječenja najtežih bolesti.

Usvajanje ovako bitnih prijedloga Nezavisnog bloka, otvara mogućnost konkretnog djelovanja.

“ Komisija je podržala inicijativu da se u bh. zakonodavstvo uvede kategorija ‘samozaposlenik’, koja bi osigurala legalno rad od kuće za one poslove koji to mogu raditi, te ih uvela u sistem, osigurala i obezbijedila zdravstveno i penzijsko osiguranje za takvu kategoriju ljudi. Ovim prijedlogom želimo smanjiti rad na crno, uvesti u legalne tokove veliki broj sposobnih ljudi i pomoći im da svoj život i budućnost vežu za svoju zemlju. Vjerujem da će i Predstavnički dom sutra podržati ove prijedloge.” – izjavio je Senad Šepić predsjednik Nezavisnog bloka i kandidat za člana Predsjedništva BiH.

“Od samog starta Nezavisni blok je tvrdio da povećanje akciza, na način kako je to tvrdila neodgovorna vlast, neće dovesti do pokretanja cestogradnje u BiH. Jedino što su akcize donijele jeste rast cijene goriva, prevoza, hrane i troškova života. Građani ne mogu sami snositi terete poskupljenja. Smanjivanje nenamjenske akcize, koja ide u budžete i koja se do sada trošila na sve osim na cestogradnju, može donijeti samo smanjivanje troškova građana, koji i onako teško žive.” – izjavio je Faruk Hadžić, makroekonomski analitičar i nosilac liste za Parlament BiH.

“Ukoliko Parlament BiH usvoji Inicijativu Nezavisnog bloka, entitetski Fondovi solidarnosti će dobiti 5% prikupljenih sredstava od akciza na duhan, što će im omogućiti dodatna finansijska sredstva za liječenje naših sugrađana koji su teško oboljeli. To je najmanje što možemo uraditi za njim” – izjavio je Salko Sokolović zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo