Ekonomija     | 04.09.2018. 13:44 |

Vlada HNŽ dala potporu projektima braniteljske populacije

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 4. rujna (FENA) - U Mostaru su u utorak potpisani ugovori o namjenskom utrošku sredstava po Programu pomoći upošljavanja i samoupošljavanja branitelja i članova njihovih obitelji u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) za što je u županijskom proračunu izdvojeno 250.000 konvertibilnih maraka.

Ugovore s 96 branitelja, predstavnika braniteljskih zadruga, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i obrta potpisao je županijski ministar za pitanja branitelja Oliver Soldo.

Programom je podržano osam braniteljskih zadruga s ukupno 52.000 maraka, 14 obrta koji će branitelji otvoriti ili su otvorili u tekućoj godini dobit će 70.000 maraka, 13 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te 61 branitelja poljoprivrednika dobit će ukupno 82.000 konvertibilnih maraka, dok će iznos od 26.000 maraka podijeliti 13 obrtnika.

Po riječima ministra Solde, ostala sredstva utrošena su na nastupe braniteljskih zadruga na mostarskom sajmu gospodarstva, organizaciju Prvog sajma braniteljskih zadruga te za rad referalnog centra koji je u fazi registracije.

Ministar Soldo je, također, održao prezentaciju o realiziranim programima, ističući mjere poticanja samoupošljavanja branitelja i članova njihovih obitelji kroz potpore obrtničkim djelatnostima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te braniteljskim zadrugama.

Naglasivši kako su poduzete mjere prvenstveno usmjerene na psihosocijalno rehabilitiranje i podizanje kvalitete života branitelja i članova njihovih obitelji, ministar Soldo zaključio je kako će i u budućim potporama poseban naglasak staviti na podizanje kvalitete projekata i upravljanja zadrugama, ali i na mjere potpore obrtima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i braniteljima poljoprivrednicima.

Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg podsjetio je da županijska vlada snažno podupire projekte braniteljske populacije, posebice projekte upošljavanja i samoupošljavanja branitelja i članova njihovih obitelji.

- Zahvaljujući tim aktivnostima protekle godine zaposleno je 36 djece iz obitelji poginulih branitelja, a sredstva za nastavak tog projekta osigurali smo i ove godine. Također, pokrenuta je 21 braniteljska zadruga, a prije samo četiri godine bilo ih je pet - rekao je Herceg.

Podsjetio je, također, kako braniteljske zadruge trenutačno imaju 17 stalno uposlenih i više od 200 sezonskih radnika, a obrađuju preko 70 hektara zemljišta.

Direktor zadruge "Plodovi Hercegovine" iz Konjica Duran Balić i Marijan Brajković iz zadruge "Čapljina" zahvalili su županijskoj vladi i resornom ministarstvu na podržanim projektima, ističući kako će dobivena sredstva značajno umanjiti njihove tekuće troškove.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Preko 60 izlagača iz BiH i Hrvatske na Sajmu braniteljskog poduzetništva u Mostaru

Dodjelom priznanja završen virtualni sajam braniteljskih zadruga

Zadrugarstvo urediti zakonom na federalnoj ili državnoj razini - okrugli stol

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta