Bosna i Hercegovina     | 04.09.2018. 14:37 |

Okončan projekat „Žene mjenjaju sebe i svijet oko sebe“

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 4. septembra (FENA) - Udruženje žena „Seka“ iz Goražda okončalo je realizaciju projekta „Žene mjenjaju sebe i svijet oko sebe“.

Kako je Feni kazala Esma Drkenda, predsjednica udruženja „Seka“, cilj projekta koji je trajao devet mjeseci bio je jačanje kapaciteta žena u ruralnim sredinama kroz psiho-edukaciju u cilju osnaživanja njihovih kapaciteta za vlastite, ali i pozitivne promjene u okruženju.

Realizaciju projekta finansijski je podržala Ekonomska inicijativa iz Omiša (Hrvatska).

- Fokus projekta u kojem je učestvovalo 27 žena iz općina Foča i Pale u FBiH te iz goraždanskih mjesnih zajednica Zupčići i Mravinjac, bio je je usmjeren na osnaživanje i motivaciju žena za većim angažmanom u društvenim zajednicama. Održane su četiri radionice kroz koje je veliki doprinos u ovom projektu dala Irena Đumić Jurić Marijanović, psihoterapeutkinja , inače predsjednica Udruženja građana “Novi dan” iz Banja Luke koja je bila  voditeljica radionica“ - pojasnila je Drkenda.

U Udruženju „Seka“ su zadovoljni postignutim efektima te interesovanjem koje je ova tema izazvala među ženama.

- Ono što smo čule od učesnica svjedoči njihovom zadovoljstvu aktivnostima kroz projekat što nam daje nam motiv da se potrudimo da ovakve i slične projekte planiranimo i ubuduće.  U ovom projektu priredili smo i zajedničko druženje s ciljem da se žene međusobno upoznaju, razmijene iskustva i osvjeste da i one imaju pravo na vrijeme za sebe. Sretne smo što smo dale doprinos da se te žene organizuju uz našu podršku“ – kazala je predsjednica Udruženja žena „Seka“.

Ona je podsjetila da je projekt obuhvatio i individualni psihološki rad sa ženama kao i nastavak pružanja  psihološke i psiho-edukativne pomoći korisnicama Kuće „SEKA, čije su traume izazvane porodičnim ili nekim drugim oblicima nasilja.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Predstavljeni rezultati projekta jačanja mreže podrške za djecu i mlade s teškoćama u razvoju

U Goraždu trodnevna radionica 'Komunikacija sa ranjivim grupama'

Uz podršku Evropske unije počeo projekt 'Bolnica za plišane igračke'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu