Kultura     | 04.09.2018. 16:04 |

Predstava 'Ravna ploča' Lajle Kaikčije otvara novu sezonu BNP Zenica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. septembra (FENA) - Bosansko narodno pozorište (BNP) Zenica novu, 69. umjetničku sezonu otvorit će izvedbom predstave "Ravna ploča", prema djelu bosanskohercegovačkog dramskog pisca Dragana Komadine i u režiji Lajle Kaikčije.

Predstava je premijerno odigrana 7. maja u znak obilježavanja 40 godina useljenja u sadašnju zgradu zeničkog BNP-a, čime je kao festivalska premijera otvorila i Takmičarski program 17. festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra. Na ovom Festivalu predstava je osvojila ukupno četiri nagrade i to dvije Stručnog žirija, kao i nagrade Novinarskog i Žirija publike, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću BNP Zenica.

Prema riječima rediteljice, ova predstava govori o sudbini žene u tradicionalnoj, konzervativnoj sredini, koja se nije uklapala u norme što ju je obilježilo i udaljilo od ljudi. Sa druge strane, ona govori i o prevelikoj majčinskoj brizi i ljubavi čiji učinci nisu uvijek dobri za dijete.

U  predstavi BNP-a Zenica, pored zeničkih glumaca Nusmira Muharemovića, Roberta Krajinovića, Muhameda Bahonjića, Predraga Jokanovića i Zlatana Školjića, ansamblu se pridružila i Gordana Boban, prvakinja Kamernog teatra 55 Sarajevo, kojoj je u ovoj predstavi povjerena glavna uloga. Scenografija i kostimografija je povjerena Sabini Trnki, a kompozitor predstave je Igor Kasapović.

Druga septembarska izvedba predstave "Ravna ploča" planirana je za 15. septembra, a zvanični početak nove sezone će biti obilježen premijernom izvedbom dugo očekivane predstave "Bure baruta" autora Dejana Dukovskog, u režiji Nine Nikolić i u koporodukciji BNP-a Zenica sa Makedonskim narodnim teatrom i Skoplje Film Studijom.

Zenička premijera je zakazana za 21. septembar, dok će makedonska premijera biti održana 27. sepembra, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Uspješna protekla godina iza zeničkog BNP-a, na početku ove završetak sanacije krova

Bodroža: Svojom tematikom i snagom poruka 'Medeja' doseže i do vremena u kojem živimo

Premijerom predstave 'Ptica od pijeska' u BNP-u Zenica počinje 14. manifestacija 'Noć teatra u BiH'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta