Magazin     | 05.09.2018. 08:08 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 5. rujna (FENA) -

- 1698. Nakon što se vratio s putovanja po zapadnoj Europi, Petar Veliki odlučio je u Rusiju uvesti porez na brade. Obvezno brijanje prvo je uveo u vojsku, a zatim i cijelu zemlju, pri čemu su samo svećenici i seljaci bili izuzeti. Plemići koji su željeli zadržati bradu morali su od tada plaćati porez od 100 rubalja na godinu.

- 1857. Umro Auguste Comte, francuski matematičar i filozof, osnivač pozitivizma, filozofskog pravca koji odbacuje svaku metafiziku i uzima iskustvo kao jedini izvor pozitivne spoznaje. Comte je prvi mislilac koji je zakone o razvoju ljudskog društva povezao u jedinstven sustav i tako zadao temelje buržoazijskoj sociologiji. 

- 1946. Rođen Freddie Mercury, britanski pjevač, tekstopisac i producent, najpoznatiji kao pjevač britanskog rock sastava Queen. S glasom nevjerojatnog opsega od čak četiri oktave, bio je jedan od najboljih vokala na tadašnjoj glazbenoj sceni, te se ujedno i danas smatra jednim od najvećih vokala u glazbenoj povijesti.

- 1980. U Švicarskoj pušten u promet najduži tunel na svijetu, 16,3 kilometara dugačak put kroz alpski masiv St. Gotthard. Tom betonskom cijevi putovanje sa sjevera Švicarske prema jugu skraćeno je oko dva sata.

- 1997. Umrla Majka Tereza, misionarka koja je život posvetila siromašnima i bolesnima. Za svoj rad dobila je 1979. Nobelovu nagradu za mir. Albanka rođena u Skoplju, stupila je 1928. u družbu Majke Božije od Loreta.

- 2005. U padu zrakoplova boing 737-200 indonezijske zrakoplovne kompanije Mandela na naseljeno područje na sjeveru ostrva Sumatra poginulo je 149 osoba. Pad zrakoplova je preživjelo 15 putnika.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu