Kultura     | 05.09.2018. 11:56 |

Pod motom 'I love my life' počinje Festival ulične umjetnosti u Sarajevu

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 5. septembra (FENA) - "I love my life" (Ja volim svoj život) moto je četvrtog Festivala ulične umjetnosti (FUU), koji će biti održan od 6. do 8. septembra u Sarajevu. 

Direktor festivala Aleš Kurt naglašava da je Festival ove godine ambiciozniji u odnosu na prethodna tri, te da organizatori imaju nove ideje i inicijative koje bi promijenile sliku ulične umjetnosti u Sarajevu. 

- Imat ćemo različite vidove umjetnosti, od teatra, performansa, uličnog teatra, pa do koncerata i različitih muzičkih žanrova, kao što su moderna klasična muzika ili underground, rock ili čak neke moderne etno varijante. Imat ćemo i živahan likovni program sa muralima, izložbama i novom idejom da se počne praviti podzemna galerija, koja bi se vjerovatno zvala garaža i bila bi nešto novo u Sarajevu - rekao je Kurt. 

On smatra da festival svake godine raste i dovodi veći broj umjetnika izlagača i posjetioca, te da utiče i na promjenu stila života građana Sarajeva. 

- Posebno mislim na korištenje javnih prostora. Ljudi moraju shvatiti da su to njihovi prostori i da imaju pravo da ih koriste na lijep način, da uživaju u njima i svom gradu. Želimo da nauče da uživaju u svom životu, a zato je ovogodišnji moto "I love my life" - objasnio je Kurt. 

Kako je kazala glasnogovornica Festivala Lamija Alispahić - Džindo, lokacije održavanja Festivala su zgrada Papagajka, Veliki park, Tržnica, ulica Maršala Tita i plato Narodnog pozorišta. 

- Učestvovat će veliki broj izvođača iz BiH i regiona, a ulaz na sve događaje je besplatan, tako da bih ovim putem pozvala ljubitelje ulične umjetnosti i sve zainteresirane da nam se pridruže - kazala je Alispahić - Džindo. 

Svečanost otvorenja Festivala će biti održana 6. septembra u 19 sati na platou ispred Narodnog pozorišta. 

Program Festivala u subotu i nedjelju će biti održan od 17 do 23 sata, a organizatori su pripremili i dječiji program koji će oba dana biti održan u Velikom parku u prijepodnevnim satima.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Festival ulične umjetnosti počeo oslikavanjem murala u OŠ 'Musa Ćazim Ćatić'

Otvaranje Festivala ulične umjetnosti

Sutra otvaranje Festivala ulične umjetnosti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo