Bosna i Hercegovina     | 05.09.2018. 14:05 |

Osmanović: BiH zadržala najnižu stopu obolijevanja od HIV-a u regionu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. septembra (FENA) - Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović primio je u Sarajevu delegaciju Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije i Zajedničkog UN programa za HIV/AIDS, koju predvodi specijalni savjetnik Zajedničkog UN programa za HIV/AIDS (UNAIDS) Michel Kazatchkine, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Razgovarano je o budućim koracima s ciljem održivosti odgovora na HIV i tuberkulozu, kao i većem ulaganju domaćih sredstava u vrijeme kada se završava finansiranje ovih projekata od  međunarodnih organizacija.

Ministar Osmanović je rekao da je uz podršku Globalnog fonda i ućešće svih nivoa zdravstvenih vlasti u Bosni i Hercegovini, saradnju sa nevladinim sektorom i drugim sektorima, te uz podršku UNDP-a BiH, uspostavljen kvalitetan sistem za prevenciju i rani početak liječenja ovih bolesti te je tako Bosna i Hercegovina zadržala najnižu stopu obolijevanja od HIV-a i AIDS-a u regionu, a broj oboljelih od tuberkuloze u Bosni i Hercegovini je u ovom periodu prepolovljen.

- Tome je doprinijelo i efikasno strateško planiranje odgovora na HIV i AIDS u Bosni i Hercegovini realizovano kroz Strategiju prevencije i borbe protiv HIV-a i AIDS-a u Bosni i Hercegovini i Strategiju za odgovor na HIV/AIDS u BiH 2011-2016.godina, imajući u vidu da su ovim dokumentima definisani zajednički prioriteti i aktivnosti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini. S obzirom na to da Bosna i Hercegovina od 2015. godine više nije u grupi zemalja koje mogu aplicirati za grantove Globalnog fonda, izrađeni su planovi tranzicije za nastavak prevencije, liječenja i njege HIV/AIDS-a i tuberkuloze u Bosni i Hercegovini, u kojima su identificirane uspješne intervencije kako bi se zadržali postignuti rezultati i kako ne bi došlo do porasta novih infekcija HIV-a i tuberkuloze, čije bi liječenje bilo skuplje za Bosnu i Hercegovinu nego investicija u prevenciju, ranu dijagnozu i brzi početak liječenja i njege - rekao je ministar Osmanović.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine prepoznalo je značaj pružanja podrške nevladinom sektoru te je prvi put u budžet institucija Bosne i Hercegovine za 2018. godinu uvršten Grant za sufinansiranje projekata nevladinih organizacija u oblasti prevencije HIV-a i tuberkuloze u Bosni i Hercegovini, čiju će implementaciju provoditi Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Kazatchkine je upozorio da su zemlje regiona - Rumunija, Srbija i Crna Gora, nakon trazicije s finansiranja projekta od Globalnog fonda na domaće finansiranje, bilježile veliki porast broja oboljelih te upozorio da vlasti na svim nivoima u BiH trebaju na vrijeme i adekvatno reagovati kako bi zadržali nisku stopu obolijevanja.      

Ministar Adil Osmanović informisao je sagovornike da se Bosna i Hercegovina suočava sa migrantskom krizom koja je najvećim dijelom pogodila sjeverni dio države, o čemu svjedoči pismo ljekara Doma zdravlja Bihać u kojem se izražava zabrinutost osoblja koje je u direktnom kontaktu sa velikim brojem migranata utvrdilo da, pored zdravstvenih problema koji spadaju u domen primarne zdravstvene zaštite, postoji značajan broj oboljelih kojima je potrebna i sekundarna zdravstvena zaštita.

Izrazio je očekivanje da će Evropska komisija pružiti podršku Bosni i Hercegovini u rješavanju ovog pitanja.

U proteklih deset godina, Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije je u Bosnu i Hercegovinu, u svrhu prevencije i rane dijagnoze te adekvatnog liječenja HIV-a, AIDS-a i tuberkuloze, uložio značajna nepovratna sredstva.

Današnjem sastanku, uz ministra Osmanovića, prisustvovao je zamjenik ministra Goran Ćosić.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo dodijelilo stipendije učenicima i studentima

Osmanović podržao turnir u stonom tenisu i inkluziju osoba sa invaliditetom

Advokat Osmanovića tvrdi da je presuda Suda u Beogradu nepravična i nezakonita

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta