Regija     | 05.09.2018. 13:49 |

Vajgl i Rupel drže da će Cerar otvoriti dijalog s Hrvatskom - mediji

FENA Agencije

LJUBLJANA, 5. rujna (FENA) - Dvojica bivših slovenskih ministara vanjskih poslova, Ivo Vajgl i Dimitrij Rupel ocijenila su da će Miro Cerar kao budući šef diplomacije otvoriti dijalog s Hrvatskom, što mu nije polazilo za rukom dok je bio premijer jer je inzistirao na provedbi arbitražne presude koju Hrvatska odbacuje i zagovara bilateralno rješenje.

Vajgl i Rupel takvo su stajaište izrazili u razgovoru za Slovensku televiziju, koju prenosi Hina, pošto je Cerar u utorak u parlamentu pri predstavljanju svojih stajališta o vanjskoj politici i odnosima s Hrvatskom rekao da dopušta mogućnost razgovora s Hrvatskom o tome kako implementirati arbitražni sporazum o granici iako je njegova vlada tužila Hrvatsku sudu EU-a u Luksemburgu, tvrdeći da nepriznavanjem arbitražnog rješenja krši pravo EU-a.

Takav Cerarov način otvara neke mogućnosti i zvuči kao poziv na dijalog, smatra Vajgl.

Ja sam u Cerarovu nastupu u parlamentu došao do spoznaje da je on spreman na otvaranje odnosa s Hrvatskom i na razgovore. U neposrednom bi kontaktu s Hrvatskom bilo moguće naći rješenje koje bi zapravo vodilo prema implementaciji arbitražne odluke, s time da bi se to moglo prezentirati kao rezultat bilateralnih pregovora, želje za dobrosusjedstvom i suradnjom", kazao je Vajgl. 

Taj nekadašnji ministar vanjskih poslova, a danas zastupnik u Europskom parlamentu dodao je da je "Svaki korak prema deblokadi razgovora Zagreba i Ljubljane dobar korak".

U javnosti treba proširiti spoznaju i dojam da Hrvatska i Slovenija imaju mnogo zajedničkih točaka za suradnju i razgovore, a ne inzistirati na produljenju sukoba.

Slovenija treba biti aktivna u svom geografskom i prirodnom okruženju, umjesto da se bavi mišlju o povezivanju s državama Beneluksa ili Višegradskom skupinom iako je dobro situirana i surađuje u središnjoj Europi, na primjer s Austrijom i Njemačkom, smatra Vajgl.

Veće članice EU-a više bi zanimao konkretniji angažman Slovenije na zapadnom Balkanu, gdje pozitivno djeluje skupa s Hrvatskom umjesto slovenskog povezivanja s Beneluksom, dodao je Vajgl.

Zato ga čudi nereagiranje Slovenije na pregovore Beograda i Prištine, na "ideju ili 'blef' o razmjeni teritorija i premještanju stanovništva" među Srbijom i Kosovom.

To je po Vajglu loša ideja  koja bi destabilizirala ne samo regiju nego i Europu u cjelini u kojoj je zaštita manjina koje žive izvan matice dio vladavine prava.

Bivši ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel kazao je da od Cerara kao ministra vanjskih poslova ne očekuje potpuno različitu vanjsku politiku od one koju je vodila vlada kojoj je do sada bio na čelu, ali da ipak neke promjene očekuje, pa i one u odnosu na Hrvatsku.

Kao glavni nedostatak bivše Cerarove vlade naveo je preizraženo povezivanje s Rusijom.

"Bilo bi dobro da se naša vanjska politika promijeni, a ne da i dalje forsiramo dosadašnji pristup", kazao je Rupel.

Ponovio je da je arbitražni sporazum s Hrvatskom bio loš i da na njemu nije trebalo inzistirati, a osobito ne "tužakati" Hrvatsku pred europskim sudom "što je činio Cerar kao premijer".

"Ja bih arbitražni sporazum, da tako kažem, malo ohladio, stavio ga u frižider. S Hrvatskom svakako treba razgovarati. Ne vjerujem da će nova vlada imati sasvim drukčiju politiku prema Hrvatskoj od prethodne, ali sam ipak zadovoljniji s Cerarom kao kandidatom za budućeg ministra nego sa dosadašnjim ministrom (Erjavcom)", kazao je Rupel.

 Slovenija treba imati dobru suradnju s državama u susjedstvu, Austrijom, Italijom, Hrvatskom i Mađarskom, a ne s njima biti u konfliktu ili ih "tužakati", kako se znade događati, ocijenio je Rupel.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Macan: Zbog velike izlaznosti rezultati hrvatskih izbora nisu upitni, a politika prema BiH ostaje ista

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'