Bosna i Hercegovina     | 05.09.2018. 15:03 |

Gradovi Goražde i Gera nastavljaju saradnju 

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 5. septembra (FENA) - Predstavnici Rotary kluba iz bratskog grada Gere borave u posjeti Goraždu. Tokom susreta s gradonačelnikom Goražda Muhamedom Ramovićem  i njegovim saradnicima razgovarano je o dosadašnjim ali i projektima koji će se realizovati u narednom periodu.

Kako je kazao Bernd Koob, član Rotary kluba iz Gere, jedan od projekata odnosi se na ekološko osvještavanje, kroz uklanjanje plastičnih kesa.

- Nastavljamo bratski odnos između Grada Gere i Goražda i zbog naše dosadašnje saradnje dobili smo pomoć od Internacionalnog komiteta. Sada želimo da damo doprinos u zaštiti prirode i naše aktivnosti će ići u tom smjeru, jer želimo da uključimo škole iz BPK Goražde da radimo na projektu ekološkog osvještavanja kroz selektivno odlaganje otpada i korištenje cekera umjesto plastičnih kesa ’- kazao je Koob.

Pomoćnica gradonačelnika za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Samira Drakovac podsjetila je na dugogodišnju saradnju dva grada ističući da i u ovo projektu Goražde želi iskoristiti pozitivna iskustva Njemačke i samog grada Gere

- Zajedno smo u projektu od 2017. godine na ciljevima održivog razvoja Agenda 2030. godina. U Njemačkoj smo bili zajedno na radionicama i odredili smo globalne ciljeve u pilot mjeri i javno učinkovitoj manifestaciji. S obzirom na to da su prijatelji iz Gere dugogodišnji prijatelji Goražda i lokalnog Udruženja za cerebralnu paralizu i distrofiju, partner u ovom projektu će nam biti upravo ovo udruženje. Radimo na projektu u kojem već jedna osnovna škola skuplja otpad, a mi ćemo održati radionice u koje ćemo uključiti i mjesne zajednice i istovremeno uključiti udruženje koje će proizvoditi cekere u korist smanjenja plastičnog otpada - pojasnila je Drakovac.

O koliko dobroj saradnji dva grada svjedoči i činjenica da je Grad Goražde za 2017. godinu priznanje ''Počasni građanin Grada Goražda'' dodjelilo Berndu Koobu za izuzetan doprinos promociji vrijednosti demokratskog društva, položaja i ugleda Grada Goražda dok je  priznanje ''Prijatelj/Prijateljica Grada Goražda'' dodjeljeno Ralfu Rauchu za izuzetno vrijedne humanitarno-socijalne akcije i pomoć pojedincima i Gradu Goraždu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Grad Goražde te opštine Čajniče i Pljevlja potpisali izjavu o saradnji na projektima 

Lavrov: Rusija i Kina razgovarat će o dubljoj sigurnosnoj saradnji u Euroaziji

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu