Bosna i Hercegovina     | 05.09.2018. 15:56 |

Izetbegović i Field o potrebi ukidanja ili pojednostavljenja viznog režima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. septembra (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Velike Britanije i Sjeverne Irske Matthewa Fielda, a tada su naglašeni bliski i dugotrajni odnosi dvije zemlje.

Istaknuta je stalna podrška prijateljske Velike Britanije u procesu evropskih i euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine, kao i presudna uloga britansko-njemačke inicijative u pokretanju reformskog procesa i ubrzanja EU integracije.

Predsjedavajući Izetbegović izrazio je uvjerenje da izlazak Velike Britanije iz EU neće utjecati na bilateralne odnose dvije zemlje, te da će Velika Britanija nastaviti snažno podržavati BiH na njenom putu ka EU i NATO-u.

Data je podrška identificiranju oblasti iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, o kojima bi BiH i Velika Britanija mogle pregovarati i koje bi mogle biti predmetom bilateralnih sporazuma dvije države.

Razgovarano je i o potrebi ukidanja ili pojednostavljenja viznog režima za državljane BiH, čime bi se potaknula veća razmjena ljudi i povećao obim robne razmjene.

Tokom sastanka sagovornici su razgovarali i o londonskom Summitu o zapadnom Balkanu, održanom u julu, na kojem je potvrđen veći angažman Velike Britanije u razvoju BiH i regije.

Na kraju susreta, predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović poželio je uspjeh u radu novoimenovanom ambasadoru Fieldu, u kome BiH vidi iskrenog prijatelja i poznavaoca ovdašnjih prilika, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izetbegović telefonski razgovarao sa Erdoganom

Izetbegović i Aggeler o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i rješavanju ključnih izazova s kojima se država suočava

Izetbegović s ambasadorom Norveške o političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH i procesu euroatlantskih integracija

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu