Bosna i Hercegovina     | 06.09.2018. 09:40 |

Odluka MMKS-a može imati negativne posljedice na postupak protiv Mladića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. septembra (FENA) - Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) prihvatio je zahtjev odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, prvostepeno optuženog ratnog zločinca Ratka Mladića za izuzeće trojice sudaca iz žalbenog postupka.

Sudac Jean-Claude Antonetti prihvatio je zahtjev da se iz žalbenog postupka isključe sudije Theodor Meron, Carmel Agius i Liu Daqun, a u odluci je navedeno da ti suci djeluju pristrano, s obzirom da su u ranijim predmetima donosili određene zaključke koji se odnose na prvostepeno optuženog Mladića.

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) u saopćenju za javnost je tu odluku nazvao apsurdnom bez presedana u međunarodnom pravu, budući da je odluka o smijeni sudskog vijeća donesena nakon što je odbrana Mladića podnijela žalbu protiv trojice sudija.

Sudija Antonetti nije prihvatio argumentaciju Tužilaštva MMKS i trojice prozvanih sudija i presudio da postoji pristranost i faktički eliminirao trojicu sudija i imenovao druge sudije u Sudsko vijeće "koje mnogi do tada u međunarodnom pravu nisu čuli".

Zbog takve odluke iz IGK-a su najavili da će zatražiti hitnu promjenu pravila MMKS sa ciljem da se o odlukama u eliminaciji sudija mora odlučivati u Vijećima, imati pravo na žalbu, te eventualno i mijenjati pravila.

- Istraživači genocida, borci za ljudska prava i žrtve su uznemireni zbog ovakve odluke. Smatramo je suprotnom normama međunarodnog prava koja može imati negativne posljedice za drugostepeni postupak ratnog zločinca Mladića i međunarodno pravo, istinu i pravdu uopće - stav je ovog Instituta.

Kako su naveli u saopćenju, oni smatraju da drugostepena presuda Mladiću može dokučiti genocid i u šest općina BiH, te da se Mladićeva uloga u zločinima može povezati preko udruženog zločinačkog poduhvata sa Srbijom.

IGK će stoga, zaključili su u saopćenju, poslati pismo nadležnim subjektima MMKS, Ujedinjenim nacijama te nadležnim državnim subjektima Kanade i Sjedinjenih Američkih Država sa zahtjevom da se ova odluka poništi u ime očuvanja i zaštite integriteta međunarodnog suda.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

IGK: Proglasiti 11. juli Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

IGK - Genocid u Prijedoru ostaje opomena čovjeku i čovječanstvu

IGK - Kanadska pokrajina Alberta priznala genocid u Srebrenici

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo