Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 06.09.2018. 10:20 |

Vrhovni sud potvrdio dekriminalizaciju homoseksualnosti u Indiji

FENA Internet

NJU DELHI, 6. septembra (FENA) — Indijski vrhovni sud srušio je zakon naslijeđen iz britanskog zakonodavstva kojim se homoseksualnost smatra zločinom za koji je predviđena kazna do deset godina zatvora. Ovo predstavlja historijsku pobjedu za pokrete koji se zalažu za prava LGBT populacije u najvećoj svjetskoj demokratiji, prenosi agencija AP.

U jednoglasnoj odluci, pet sudija Vrhovnog suda presudilo je da je zakon koji kažnjava homoseksualnost korišten kao opravdanje za uznemiravanje pripadnika indijske LGBT zajednice, što je rezultiralo diskriminacijom ove skupine.

Poslije presude, protivnici osporenog zakona su plesali i mahali zastavama izvan suda.

- Osjećamo se kao ravnopravni građani - rekao je aktivista Shashi Bhushan.

Zakon, poznatiji kao Član 377, definira odnos između pripadnika istog pola kao čin koji je protiv prirodnog poretka.

Pet sudija Vrhovnog suda koji su osporili zakon kažu da je Član 377 diskriminatoran i da je doveo do toga da gej populacija živi u strahu zbog maltretiranja i krivičnog gonjenja.

Sud u Nju Delhiju je 2009. godine donio presudu o dekriminalizaciji homoseksualnog odnosa tvrdeći da je Član 377 neustavan, ali je ta presuda poništena odlukom troje sudija Vrhovnog suda 2013. godine, gdje je navedeno da bi izmjene ili ukidanje zakona trebalo ostaviti Parlamentu.

Tokom protekle decenije pripadnici LGBT populacije postali su prihvaćeni u pojedinim dijelovima konzervativne Indije, posebno u velikim gradovima.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Najveći svjetski izbori počeli u Indiji

Indijska policija ubila 13 moističkih pobunjenika

Indijske opozicione stranke protestiraju protiv hapšenja istaknutog lidera pred izbore

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu